Nieuws

Geen geld voor stemcomputers

De federale ministerraad moet vandaag beslissen hoeveel geld er kan worden vrijgemaakt voor de aankoop van nieuwe stemcomputers, voor gebruik bij de lokale verkiezingen in oktober.

Uitstel is in dit dossier geen optie meer. Om de levering van de stemcomputers tijdig te laten doorgaan – lees: voor de zomervakantie – moet de leverancier dringend groen licht krijgen. Eigenlijk had dat al voor 1 januari moeten gebeuren.

Vooral de Vlaamse regering en de koepelvereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) zitten op hete kolen. Zij zijn vragende partij om nieuwe stemcomputers te krijgen, niet alleen ter vervanging van exemplaren die versleten zijn maar ook om in oktober te kunnen gebruiken in gemeenten waar nu nog met potlood en papier wordt gestemd.

De vertraging in het dossier heeft alles met geld te maken. Het grootste deel van de aankoop wordt weliswaar door de regio"s Vlaanderen en Brussel betaald – de Waalse regering wil er geen geld voor uittrekken – maar er blijft een enveloppe voor de federale begroting over van 9 miljoen euro. Of 20 procent van het totaalbedrag.

Toch heeft SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte een probleem met de goedkeuring van dat budget. Op een interministeriële vergadering, gisteren, bleef hij bedenkingen formuleren. Daarbij kwam hij tegenover zijn CD&V-collega Steven Vanackere te staan.

Budget bevroren
Wat is het probleem? Eén: het budget voor de computers behoort tot het uitgavenpakket dat onder Europese druk tijdelijk is bevroren. Twee: de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois (N-VA), wil het gebruik van de stemcomputers niet alleen doorzetten in alle gemeenten waar dat vorige keer al gebeurde, maar tegelijk uitbreiden naar alle steden in Vlaanderen met meer dan 25.000 inwoners. In dat geval zou 73 procent van de Vlaamse bevolking elektronisch gaan stemmen. In Brussel is dat trouwens al 100 procent.

In de thuisstad van Johan Vande Lanotte, Oostende, wordt nog potlood en papier gebruikt. Net als in veel andere West-Vlaamse gemeenten. Het SP.A-kopstuk is niet overtuigd van de noodzaak om daar tegen de nakende lokale verkiezingen veel verandering in te brengen. Hij speculeert naar verluidt op een compromis: geld vrijmaken voor nieuwe stemcomputers, maar wel alleen voor die gemeenten waar al elektronisch werd gestemd.

Dat zou de kosten voor de federale overheid met 2,5 miljoen euro verminderen.

CD&V-senator Dirk Claes pleitte er gisteren bij minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (CDH) voor om alsnog op zoek te gaan naar die 2,5 miljoen, "zodat een miljoen Vlaamse stemmen niet opnieuw "s avonds in een achterafzaaltje moeten worden geteld". Milquet verzekerde hem dat het dossier vandaag besproken wordt op de ministerraad.

federaalnieuwsoverheidpotloodregeringstemcomputer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals