N-VA kritisch voor beleidsnota Vande Lanotte

N-VA-parlementslid Peter Dedecker mist ambitie in de beleidsnota voor IT en Telecom. Maar tegelijk ziet hij ook positieve punten in het plan.

Welgeteld twee zinnen van die nota gaan over telecom. Daarin wordt gezegd dat het BIPT wordt versterkt en beter wordt gecontroleerd door het parlement. Tegelijk wordt de telecomsector strikt omkaderd en evenwichtig gereguleerd door het BIPT. Ook de consumentenbescherming moet verbeteren, met een betere mededinging en transparantie in de sector.

“Dat is niet alleen te weinig, er staat eigenlijk niets in op vlak van telecombeleid”, zegt Dedecker (N-VA) aan onze redactie. “Ik merk geen ambitie.”

[related_article id=”158455″]

Tegelijk gaat hij ook in op het interview dat ZDNet vorige week met Vande Lanotte afnam. Zo is Dedecker niet per definitie tegen een bijkomend netwerk naast dat van Belgacom (DSL) en de kabel van Telenet. Dat zou bijvoorbeeld een netwerk van alternatieve operatoren kunnen zijn die zo een vuist kunnen vormen tegen de twee grootste spelers.

Al is voor hem wel de wholesaleprijs het belangrijkst. Dat is wat alternatieve operatoren betalen voor toegang tot het netwerk, en dat mag voor Dedecker ook dat van Telenet zijn. “Als je de wholesaletarieven voor toegang tot het netwerk op een faire manier vastlegt, dan heb je de mogelijkheid om meerdere operatoren toe te laten en dan moet je dat ook effectief doen.”

Digitale kloof
Wel wil het parlementslid Vande Lanotte niet helemaal afbranden. Zo gelooft Dedecker in de capaciteiten van de minister en volgt hij hem in de aanpak van de digitale kloof.

Daarover had Vande Lanotte in het interview met onze redactie vorige week gezegd dat er meer moet gekeken worden naar begeleiding in plaats van budgetten voor goedkope computers.

Dedecker beseft dat je als minister niet technisch onderlegd moet zijn om een verschil te kunnen maken. Daarom staat hij wel hoopvol tegenover de nieuwe minister. “In de bestuursraad van een bank moet je ook niet enkel bankiers zetten”, vergelijkt hij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business