Nieuws

Student met piraterijsite uitgeleverd aan VS

Een Britse IT-student die een populaire website runde met links naar illegale films en televisieseries mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten.

Dat oordeelde een Britse rechter vrijdag.  De 23-jarige Richard O’Dwyer zette in 2010 de website tvshack.net online. Op het hoogtepunt van zijn succes hoorde TVShack bij de 1.800 meest bezochte websites ter wereld.  In juni 2010 werd TVShack offline gehaald en in november van dat jaar kreeg O’Dwyer politie over de vloer.

In mei 2011 vroeg het Amerikaanse gerecht om de uitlevering van O’Dwyer omdat hij met zijn site inbreuk zou maken op de auteursrechten in de Verenigde Staten.  De student moest een nacht de cel in en kwam pas vrij nadat zijn moeder een borgsom van 3.000 Britse pond betaalde.

Niet vervolgd in eigen land
O’Dwyer tekende in eigen land beroep aan tegen de uitlevering, maar dat is nu door de rechter verworpen. De advocaat van de student vergelijkt TVShack met de zoekmachine van Google: de website hostte zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal maar linkte er wel naartoe. Bovendien stond de server niet eens op Amerikaans grondgebied.

Begin 2010 oordeelde een Britse rechter in een zaak tegen de website TV-Links dat enkel het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal niet voldoende is om van schending van het auteursrecht te spreken. O’Dwyer wordt in eigen land dan ook niet vervolgd.  In de Verenigde Staten kan hij tot een celstraf van maximaal tien jaar veroordeeld worden. Dat meldt The Daily Mail.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business