Politieke steun voor SOPA en PIPA brokkelt af

Het protest van Wikipedia heeft enkele Amerikaanse politici doen afzien van twee controversiële antipiraterij-wetsvoorstellen. Maar SOPA en PIPA zijn nog niet van de baan.

Het protest tegen SOPA en PIPA beleefde op 18 januari een hoogtepunt. De Engelstalige Wikipedia ging 24 uur lang op zwart, net zoals Reddit, Mozilla, Twitpic en anderen. Hierdoor kreeg het protest tegen de twee wetsvoorstellen plots wereldwijde aandacht.

De protestdag zorgde ook voor een storm aan reacties op Twitter. Volgens de site werden er binnen vier uur meer dan 2,4 miljoen SOPA-gerelateerde tweets verstuurd.

Steun ingetrokken
In de VS zorgde het onlineprotest ervoor dat enkele politieke medestanders van de wetten hun steun introkken. Voormalig PIPA-aanhanger en Republikeins senator Marco Rubio heeft zelfs Harry Reid, de senator die het voorstel introduceerde, opgeroepen om zich terug te trekken, maar voorlopig zonder respons.

Lamar Smith, de Republikeinse senator achter SOPA, heeft aan de Wall Street Journal al laten weten dat hij niet van plan is het voorstel te schrappen. Hij ziet geen censuur in het stoppen van illegale activiteiten. Dat SOPA en PIPA bijna elke website op het internet in potentie illegaal maken wordt daarbij wel over het hoofd gezien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business