Stemming omstreden PIPA-wet uitgesteld

De Amerikaanse Senaat heeft de stemming over de controversiële antipiraterijwet PIPA uitgesteld. Het voorstel kreeg deze week een storm van protest.

“In het licht van de recente gebeurtenissen heb ik besloten om de stemming van dinsdag uit te stellen”, schrijft de leider van de Democratische meederheid in de Senaat Harry Reid in een verklaring.

“Er is geen reden dat de legitieme vragen die velen over deze wet hebben niet kunnen worden opgelost”, klinkt het. “Namaak en piraterij kosten de Amerikaanse economie miljarden dollars en duizenden jobs per jaar, terwijl de [Amerikaanse] filmsector alleen al 2,2 miljoen banen ondersteunt. We moeten actie ondernemen om illegale praktijken te stoppen.”

Het uitstel toont aan dat de acties van deze week hun effect niet hebben gemist. Door PIPA en tegenhanger SOPA gingen verschillende websites, waaronder Wikipedia, op woensdag 18 januari op zwart. Dat protest zorgde ervoor dat meerdere Amerikaanse politici hun steun voor de antipiraterijwet introkken.

Normaal zou op 24 januari over de Protect IP Act (PIPA) worden gestemd. Reid heeft nog geen nieuwe datum vastgelegd maar is optimistisch. Hij denkt dat er in de komende week een compromis kan worden bereikt tussen aanhangers en tegenstanders van het voorstel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business