Nieuws

Raspberry Pi ondersteunt XBMC en AirPlay

Ontwikkelaars zijn erin geslaagd om de populaire mediacentersoftware XBMC aan de praat te krijgen op de Raspberry Pi, een minicomputer van amper 35 dollar.

De eerste tienduizend exemplaren van de Britse Linuxcomputer Raspberry Pi rollen momenteel van de band in een Aziatische fabriek. Het gaat om de uitvoering met 256 MB RAM-geheugen en een ethernetpoort. De verkoop start later deze maand.

Zoete broodjes
Wie er eentje wil bemachtigen moet er snel bij zijn. De tien bèta-bordjes die de Raspberry Pi Foundation eerder deze maand veilde via eBay brachten tussen de 660 en 2.700 dollar per stuk op. Deze minicomputers bieden dan ook een ongekende prijs-prestatieverhouding.

[related_article id=”152275″]

Dat blijkt ook uit het knutselwerk van het XBMC-team. Zij slaagden erin om hun populaire mediacentersoftware aan de praat te krijgen op de Raspberry Pi en speelden zonder problemen een 1.080p-video met aac-geluidsstream af via de HDMI-aansluiting van het ontwikkelbordje.

Een ontwikkelaar van de Raspberry Pi Foundation zette de minicomputer in als AirPlay-server. Hierdoor is het mogelijk om het beeld van een iPhone of iPad draadloos naar een televisie te streamen waaraan een Raspberry Pi is verbonden. Apple biedt die mogelijkheid ook met de (veel duurdere) AppleTV.

Klein maar krachtig
De Raspberry Pi heeft ongeveer het formaat van een kredietkaart en heeft geen behuizing. Het bordje bevat een ARM-processor met een kloksnelheid van 700 MHz.  Het instapmodel gaat 25 dollar of ongeveer 20 euro kosten.

Voor dat bedrag krijg je 128 MB RAM, één USB-aansluiting en een composiet- en HDMI-video-uitgang. Een micro-USB-poort zorgt voor de stroom, en bestanden kun je kwijt op een SD-geheugenkaart. De minder goedkope uitvoering (35 dollar) heeft dubbel zoveel werkgeheugen, een extra USB-poort en een ethernetaansluiting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business