Nieuws

Ubuntu HUD vervangt dropdownmenu’s

Ubuntu gaat de technologie Head-up Display (HUD) gebruiken om te breken met de dropdownmenu"s die sinds de jaren "70 in grafische interfaces gebruikt worden.

Uitgever Canonical laat in een video zien dat gebruikers niet meer hoeven te zoeken door vaste menu"s, maar in plaats daarvan typen wat ze willen doen.

Aan de hand van getypte verzoeken biedt Ubuntu via Unity mogelijke handelingen binnen de applicatie en eventueel ook daarbuiten aan. Slimme technologie moet ervoor zorgen dat deze zoekresultaten zich aanpassen aan veelgebruikte taken en vragen.

Dit moet het einde inluiden van gebruikers die zich door menu"s worstelen op zoek naar de juiste optie om een taak uit te voeren. In plaats daarvan geeft een gebruiker aan de computer aan wat hij wil doen, en geeft de computer daarop een antwoord.

In de video is onder meer te zien hoe een zoekopdracht voor "settings" als optie "preferences" biedt. De muziekspeler laat zich binnen de context bedienen, en binnen de desktop leidt een zoektocht naar "available" direct naar de mogelijkheid om status binnen instant messaging te veranderen.

HUD is onderdeel van het Unity-menusysteem dat eerder door Canonical in Ubuntu is ingevoerd ten faveure van het traditionele menusysteem in Gnome. Canonical verwacht HUD in te voeren op 26 april van dit jaar bij de lancering van Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business