Nieuws

10 thuiswerktips voor een stakingsdag

Door de algemene vakbondsstaking van maandag 30 januari zijn veel mensen genoodzaakt thuis te werken. Hoe maak je dat prettig voor jezelf?

Je wil werken, maar je geraakt niet op je bureau? Dan kun je misschien wel thuiswerken. Lastig: het moet leuk blijven, maar toch moet je opletten dat je net zo efficiënt werkt als anders. Professioneel organisator en coach Sara Van Wesenbeeck geeft tien tips die van je thuiswerkdag een succes zullen maken.

Verder vind je in ons dossier Alles over thuiswerken nog nuttige tips die je die dag kunt toepassen.

Tip 1: Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk
De grote valkuil bij het thuiswerken, is dat de grens tussen privé en werk vervaagt. Je gaat de gewonnen filetijd invullen met huishoudtaken, of met een bezoek aan de dokter, of met een boodschap…

Wie thuiswerkt, moet de grens tussen privé en werk goed bewaken, anders kan je productiviteit dalen, of moet je ’s avonds later doorwerken om je werk gedaan te krijgen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Zorg ook dat je werk niet verstoord wordt door privézaken, en omgekeerd.

Tip 2: Maak een goede planning en volg een strak werkschema
Goed plannen en een strak werkschema volgen is de boodschap. De verleidingen voor wie thuis werkt zijn immers groter dan voor wie op kantoor werkt: er zijn geen collega’s, er is geen controle… Dus: maak een goede planning en probeer je daaraan te houden. Zo kun je ook vermijden dat je (systematisch) overuren zit te maken, wat ook niet de bedoeling is van thuiswerken.

Tip 3: Leer te starten met stoppen
Het is niet omdat je thuis werkt en je je eigen uren kunt bepalen dat je moet overwerken. Altijd verder werken, geen rust of tijd nemen voor jezelf komt je productiviteit niet ten goede. Neem voldoende pauzes, dat komt je productiviteit ten goede. Creëer een "stoproutine" om daarna tijd te maken voor het opladen van je batterijen.

Tip 4: Laat je pyjama in de kast
Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil: zo maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk. Dus: wie thuiswerkt, laat zijn pyjama in de kast.

Tip 5: Creëer een prettige werkplek
Creëer een prettige en inspirerende werkplek. Zorg dat je je er goed voelt en dat je er graag bent. Wie zich goed voelt in zijn thuiskantoor, heeft ook minder redenen om die werkplek te verlaten en afleidingen te gaan zoeken elders in huis.

Bij voorkeur heb je een ruimte die je exclusief voor je werk reserveert. Richt je werkplek ook in zoals een echt kantoor, met een goed bureau, een comfortabele bureaustoel, goede verlichting, een up-to-date uitrusting …

Tip 6: Houd alle bureauspullen binnen handbereik
Deze tip is op elke werkplek van toepassing, maar in het bijzonder in het oog te houden voor thuiswerkers. Wat een tijdverlies of afleiding als je de nietjesmachine tussen het speelgoed van je kinderen moet gaan zoeken, of je bureau moet verlaten telkens als de telefoon gaat. Dus: zorg voor een nette werkplek waar je alle bureauspullen binnen handbereik hebt.

Tip 7: Maak goede en duidelijke afspraken met je huisgenoten
Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten over:

  • Je werktijden. Hoelang werk je? Wanneer neem je pauze?
  • Wat je nodig hebt om goed te kunnen werken: Mogen je huisgenoten je storen? Wanneer mogen ze storen?

Vraag ook aan je huisgenoten om die afspraken te respecteren. Uiteraard kun je een pauze nemen samen met je huisgenoten, of samen met hen eten; daar heeft iedereen wat aan en voor jou is het een leuke onderbreking van het werk.

Tip 8: Maak goede afspraken met je familie en vrienden
Als je regelmatig thuiswerkt zul je zien dat de verleiding voor familie (vooral moeders) en vrienden groot is om even bij jou binnen te springen ‘omdat je toch thuis bent’.

Dat zijn afleidingen die je moet vermijden, want het knabbelt aan je werktijd en voor je het weet zit jij nog te werken, terwijl de anderen al lang hun werkdag beëindigd hebben. Trek vanaf het begin grenzen en maak goede afspraken met je omgeving. En zit tijdens de kantooruren zelf ook niet met vrienden of vriendinnen te bellen of te sms"en.

Tip 9: Hou je aan de routine van op kantoor
Werk thuis zoals je op kantoor werkt: volg de dagindeling van op kantoor. Je werkt, neemt een pauze, werkt weer verder, gaat lunchen. Je zult zien dat je op die manier thuis heel wat werk kunt verzetten en heel productief zult zijn.

Het leuke aan thuiswerk is dat je tijdens je pauzes even de krant kunt lezen of de planten water geven of een ommetje in de tuin kunt maken. Dingen waar je collega"s op kantoor je alleen maar voor kunnen benijden.

Tip 10: Geniet!
Geniet op je thuiswerkdag van het feit dat je niet in de file hebt moeten staan!

30 januarihelpstakingthuiswerkentipsvakbond

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals