Nieuws

Stereogranimator zet het verleden om naar 3D

De New York Public Library lanceert een project waarbij het historische foto’s omzet naar anaglyfen en geanimeerde gif-bestanden, om zo 3D-beelden te maken.

Op de website stereo.nypl.org vind je een enorme collectie stereografische afbeeldingen, geanimeerde gifs en anaglyfen. Het verschil tussen de klassieke stereografie en anaglyfen zit hem in het feit dat stereografie gebruikmaakt van twee foto’s die samen één foto met diepte vormen.

Dat effect verkrijg je door twee foto’s te nemen, elk uit een iets andere hoek. Het verschil tussen de twee foto’s moet ruwweg de afstand van je ogen zijn.

Bij anaglyfe afbeeldingen past men ongeveer dezelfde techniek toe, maar legt men de twee afbeeldingen op elkaar in een andere kleur. Je kent ongetwijfeld de klassieke blauw-rode foto’s waar je een brilletje met een blauw en een rood glas voor nodig hebt.

Doordat het glas de foto met de andere kleur wegfiltert, en je dus met het blauwe glas de rode en met het rode glas de blauwe foto ziet, creëert men ook een stereobeeld.

Oorsprong
“Alle afbeeldingen die gebruikt worden in de Stereogranimator kun je vinden in de digitale galerij van de New Yorkse openbare bibliotheek”, schrijven de oprichters op de website. “De meerderheid van de afbeeldingen komt uit Robert N. Dennis’ Collection of Stereoscopic Views.”

Een kleiner deel van het materiaal komt van het Schomburg Center for Research in Black Culture in Harlem, een van vier onderzoekcentra van de bibliotheek.

De geanimeerde afbeeldingen en anaglyfen op de website worden volledig gemaakt door de bezoekers, dus ook jij kunt er vandaag eentje maken. Je kunt ook gewoon de galerij bekijken als je niet veel zin hebt in het verschuiven van foto’s of het maken van een anaglyf.

GIF made with the NYPL Labs Stereogranimator - view more at http://stereo.nypl.org/gallery/index

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business