Nieuws

Massatest: de ultieme smartphone

Waar geeks hun enthousiasme vroeger op de pc botvierden, gaat nu alle aandacht naar de smartphone. Niet verwonderlijk. Als je tegenwoordig “Hallo” roept in zo’n minicomputertje, is de kans groot dat het ding zelf antwoordt “Ja, wat is er?”

Wie zijn mobiele telefoon alleen gebruikt om te bellen en te sms’en, mag nu al stoppen met lezen. Ben jij echter iemand die altijd en overal zijn mailbox wil kunnen checken, een spelletje spelen of een filmpje meepikken? Dan kun je je hartje ophalen. Voor je naar de winkel holt voor de nieuwste smartphone, bedenk je beter eerst even wat je precies van je toestel verwacht.

Hardware versus software
Je zou denken dat hardware een bepalende factor is bij je keuze. Maar dat is het bizarre aan smartphones: op zich is wat onder de motorkap zit niet het belangrijkste. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen toestellen. Schermgroottes, processorsnelheid, geheugencapaciteit voor apps, camera en bouwkwaliteit zijn eigenschappen die enorm kunnen variëren.

[related_article id=”158256″]

Het fundamenteel verschil zit hem echter in de software. Al is het woord ‘software’ hier niet echt op zijn plaats. Wat smartphones betreft, draait alles om het platform: niet alleen het besturingssysteem, maar ook de manier waarop nieuwe programma’s en spellen (apps) op de telefoon terechtkomen, en meer en meer zelfs de muziek-, film- en boekenwinkels die al dat lekkers aanbieden.

Welke keuzes heb je nu? Je hebt toestellen met BlackBerry OS, Symbian en Meego, maar het gevecht in smartphoneland lijkt er een te worden tussen drie kemphanen: iOS van Apple, Android van Google en Window Phone 7 van Microsoft. De belangrijkste verschillen in vogelvlucht.

iOS
Draait uitsluitend op de iPhone, de iPad en andere Apple-toestellen. Is voorlopig het uitgebreidste platform, met dank aan de iTunes Store. Je kunt apps alleen downloaden of kopen via Apple. Het aanbod aan apps is enorm en de kwaliteit is hoog.

Android
Ontwikkeld door Google, maar door veel fabrikanten overgenomen, waaronder HTC, LG en Samsung. Fabrikanten gooien vaak extra’s, interfaces en apps boven op Android. Doet nauwelijks onder voor iOS qua aantal apps en de kwaliteit is doorgaans goed. Er zijn wel grote verschillen mogelijk tussen de ene Android-telefoon en de andere.

Geen verrassing: Android integreert zeer sterk met je Google-account. Je ziet bijvoorbeeld je foto’s op Picasa ook in de Galerij op je telefoon.

Windows Phone 7
‘Windows’, dus van Microsoft. Maar vergeet onmiddellijk alles wat je weet van Windows op de pc. Windows Phone 7 is een nieuwe start en het mag gezegd worden: een goede start. Net zoals iOS is WP7 ‘gesloten’: je kunt voor apps enkel bij Microsoft terecht.

Troeven zijn de integratie met Xbox Live en de Office-apps. Meerdere merken, zoals Acer, HTC, LG, Nokia en Samsung, gebruiken Windows Phone, maar de verschillen tussen deze WP7-telefoons zijn miniem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business