Nieuws

BootIce 0.9.2011.0512

Zeggen de begrippen masterbootrecord en partitionbootrecord je niet meteen iets? Dan zal je ook weinig boodschap hebben aan een tool als BootIce. Temeer daar de interface ook nog eens behoorlijk kaal is.

BootIce, dat zich overigens ook van op de opdrachtregel laat aansturen, kun je het best omschrijven als een boot(record)manager. Een tool dus waarmee je allerlei bewerkingen op je bootrecord(s) kunt uitvoeren. Zo kan je heel eenvoudig een (binaire) kopie van een of meer fysieke sectoren van een schijf maken en die met hetzelfde gemak weer terugzetten.

[download_file]

Het masterbootrecord aanpassen is eveneens mogelijk. Dat doe je door het correcte mbr-type uit een lijst te selecteren. Je kunt kiezen uit onder meer WEE, GRUB4DOS, Plop Boot Manager en een Windows NT 5.x of 6.x MBR.

Partities actief maken
BootIce bevat tevens een module om het partitionbootrecord aan te passen. Zo kan je een partitie actief maken, verbergen of juist weer zichtbaar maken, een stationsletter toekennen of ontnemen, het ID wijzigen enzovoort. De optie ReFormat USB Disk zorgt ervoor dat een USB-schijf die bijvoorbeeld niet meer correct door je besturingssysteem wordt herkend alsnog toegankelijk wordt. Net als bij de MBR kan je ook hier het bootrecord back-uppen en terugzetten.

BootIce kan ook overweg met schijfimages, met name .img, .ima en .vhd: ook daarvan kan je dus de MBR en PTR bekijken en wijzigen. De tool herkent tevens de Windows BCD en laat je die bekijken en bewerken – zonder dus dat je bcedit.exe moet aanspreken.

Data vernietigen
Tot slot bevat het programma nog een Grub4Dos Menu Editor en een shreddermodule. Met deze laatste kan je dus alle data op een complete schijf onherroepelijk verwijderen. Wat zinvol is wanneer je de schijf bijvoorbeeld aan iemand anders doorgeeft. Je kiest zelf met welk patroon je de data laat overschrijven.

Het mag duidelijk zijn: BootIce is alleen bedoeld voor ervaren gebruikers die precies weten waar ze mee bezig zijn. Tenzij je het Chinees machtig bent, hoef je ook niet meteen ondersteuning van de maker te verwachten.

boot iceboot recorddownloadsopstartpartitieschijfsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals