Nieuws

Pixar levert renderdiensten via de cloud

Filmstudio Pixar lanceerde onlangs RenderMan On Demand en biedt andere bedrijven de mogelijkheid hun 3D-modellen via de cloud te renderen.

Pixar en GreenButton werken samen om deze clouddienst aan te bieden. Pixar gebruikt zijn RenderMan-software al jaren om zijn bekende films te maken. Nu kunnen bedrijven die ook met 3D bezig zijn hun werk renderen in de cloud.

Renderen?
Een 3D-artiest ontwerpt eerst een model in 3D-software zoals Maya of 3Ds Max. Het model in dat programma bestaat intrinsiek uit data; tijdens het renderproces – het afwerkingsproces, zeg maar – worden die data omgezet in een afbeelding. Het 3D-model, texturen, belichting en camerabewegingen worden allemaal geëxporteerd naar één afbeelding of een filmsequentie.

Dat renderen is echter een intensief proces en vraagt veel computerkracht. Daarom hebben bedrijven zoals Pixar een renderfarm: een enorme cluster van computers die alleen maar bezig zijn met het renderen van stukjes film.

De meeste grote studio’s hebben hun eigen renderfarm, wat een fortuin kost aan materiaal en onderhoud – om van de elektriciteitsrekening maar te zwijgen. Kleinere studio’s hebben dezelfde kracht en snelheid nodig om met de grote studio’s te concurreren, maar missen de financiële kracht om een heuse computerboerderij te betalen.

Renderen in de cloud
Daarom lanceert Pixar RenderMan On Demand: het ondersteunt kleine en middelgrote studio’s bij het afwerken van hun 3D-films door ze te verbinden met de cloud. Dankzij Pixars samenwerking met Greenbutton, een bedrijf dat zich specialiseert in krachtige cloudcomputingtoepassingen, hoeven de kleinere 3D-producenten geen dure rendercomputers meer aan te schaffen.

Dit is niet de eerste cloudoplossing voor het renderen van 3D-fragmenten, maar misschien wel de belangrijkste. RenderMan wordt algemeen beschouwd als de leider in visuele-effectensoftware, dus kleinere bedrijven kijken reikhalzend uit naar een cloudoplossing die bouwt op die technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business