‘Apple is de grootste op de pc-markt’

Marktonderzoeksbureau Canalys zegt dat Apple HP inhaalt als leider op de pc-markt. Dat klopt, tenminste als je de definitie van pc’s ruim opvat.

De pc-markt verscheepte in het vierde kwartaal van 2011 in totaal 120 miljoen toestellen. Apple was goed voor 20 miljoen daarvan, of net geen 17 procent. Daarmee stijgt Apple zes procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tegelijk zakken alle andere grote namen, met uitzondering van Lenovo.

Maar Canalys vat de term pc-markt wel ruim op. Zo vallen onder die 120 miljoen toestellen zowel desktopcomputers, laptops, netbooks als tablets. Vooral die laatste wegen momenteel stevig door. Zo stijgt het aantal verkochte toestellen met 16 procent (ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010). Maar als je tablets niet meetelt, is er een daling van 0,4 procent.

[related_article id=”158256″]

Wat is een pc?
De hamvraag is of je een tablet kunt beschouwen als een pc. Netbooks zijn lichtere laptops die (hoofdzakelijk) nog steeds Windows draaien en je zo dus nog als pc kan bestempelen. Tablets hebben doorgaans een ander besturingssysteem, waardoor het een twijfelgeval wordt.

Toch is de processorsnelheid van een moderne tablet wel vergelijkbaar met die van een minilaptop, of met een laptop van enkele jaren geleden. Maar in die redenering zou je dan ook smartphones moeten meetellen. Hier vind je immers ook toestellen van 1 GHz of meer, en Android en iOS zijn zowel op tablets als smartphones aanwezig.

Maar Apple heeft zijn koppositie wel overduidelijk aan de tabletmarkt te danken. Het bedrijf verkocht in het laatste kwartaal van 2011 vijftien miljoen iPads, maar slechts vijf miljoen Macs (desktopcomputers en laptops samengeteld).

Ook Lenovo doet het goed
Naast Apple is Lenovo de enige grote speler die aan marktaandeel won. Het bedrijf is nu de derde grootste computerverkoper en verkoopt sinds de tweede helft van 2011 dubbel zoveel toestellen in West-Europa door de overname van het Duitse Medion. Dat is vooral bekend van zijn Aldi-computers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business