Nieuws

Zijn e-books slecht voor onze samenleving?

Lees jij geregeld digitaal? Dan ben jij geen serieuze lezer, volgens schrijver Jonathan Franzen. Hij beweert dat e-boeken onze maatschappij beschadigen.

Franzen, schrijver van bestsellers The Corrections en Freedom, ging volgens CBS News tekeer tijdens een spreekbeurt in Cartagena, Colombia. Franzen gelooft dat ‘echte’ papieren boeken het superieure medium zijn omdat ze over tien jaar nog zullen bestaan.

“Je kunt er water over morsen en het zal nog steeds werken, dus het is goede technologie”, vertelt Franzen aan The Telegraph. “Bovendien werkt het over tien jaar nog. Maar ik begrijp dat het kapitalisme dat haat. Het is een slecht zakenmodel.”

Geen serieuze lezer
Bovendien ben je geen serieuze lezer als je e-boeken leest, beweert Franzen. “Je moet er met je gedachten bij blijven als je een papieren boek leest. Technologie en alles in je leven is vluchtig, maar in een boek staat tekst die niet verandert.”

De commentaren op Franzens beweringen bleven niet uit. “Eerst was Franzen bezorgd dat de verkeerde mensen lazen (Oprah), nu beweert hij dat mensen verkeerd lezen”, tweette MarshalLaws. “In plaats van toe te geven dat smaak subjectief is, houdt Franzen vol dat mensen met een andere smaak inferieur zijn”, publiceerde jessespaffor.

Internet opent deuren
Er zijn altijd al voor- en tegenstanders geweest van nieuwe technologie, maar e-boeken hebben voor vele zelf publicerende auteurs deuren geopend naar een (al dan niet groot) publiek.

Waar ze vroeger werden tegengehouden door de poorten van de grote uitgeverij, kunnen ze nu zelf publiceren op het internet en hun verhalen delen met vrienden, familie en de wereld. Ze winnen dan misschien geen prijzen, maar het waarmaken van een droom is voor velen al genoeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business