Nieuws

BleachBit 0.9.1

Hoe langer je een pc gebruikt, hoe groter de kans dat restanten van Windows of van allerlei applicaties zich ophopen. Manueel opsporen is één mogelijkheid, minder delicaat en tijdrovend is een opschoner als BleachBit.

De werking van het programma kan nauwelijks eenvoudiger. Zodra je de tool opstart, krijg je links de mogelijke items opgesomd die BleachBit voor jou kan opruimen. Die items zijn onderverdeeld in een aantal rubrieken, waaronder Systeem, Windows Explorer, Microsoft Office, Flash, Internet Explorer, Firefox en Diepe Scan.

[download_file]

Elke rubriek bevat op zijn beurt een aantal onderdelen. Bij Microsoft Office bijvoorbeeld zijn dat Foutmeldingen en Meest recent gebruikt, bij Internet Explorer gaat het om Cookies, Formuliergeschiedenis, Internetgeschiedenis en Tijdelijke bestanden.

Het enige wat je nu te doen staat is een vinkje plaatsen bij de onderdelen die je wil laten opschonen. Wanneer je vervolgens de knop Voorbeeld indrukt, verschijnen alle bestanden die BleachBit op je schijf (binnen die onderdelen) heeft aangetroffen. Onderaan lees je over hoeveel bestanden het gaat en hoeveel schijfruimte er kan worden vrijgemaakt. Druk je ten slotte op Opschonen en bevestig je je keuze, dan worden de betreffende bestanden verwijderd.

Het opsporen evenals het verwijderen van de bestanden gaat opvallend snel. Dat proces gaat merkbaar trager wanneer je ook elementen uit de rubriek Diepe scan hebt geselecteerd en wanneer je in de opties te kennen hebt gegeven dat verwijderde data ook overschreven moeten worden. Via het menu Bestand is het trouwens ook mogelijk specifieke bestanden, mappen of vrije schijfruimte met pseudo-willekeurige data te laten overschrijven – shredden dus.

Goed om te weten: standaard beperkt de tool zich tot het opschonen van de systeemschijf, maar je kunt op elk moment andere schijven toevoegen. Ook het ‘omgekeerde’ is mogelijk: in een whitelist kan je locaties opnemen die BleachBit met rust moet laten. Hoe dan ook, je doet er wel verstandig aan eerst een systeemherstelpunt te maken vooraleer je BleachBit aan zijn schoonmaakronde laat beginnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business