Nieuws

Verwijderde Facebookfoto’s nog jaren online

Facebook belooft dat het foto’s die je wilt verwijderen snel van zijn servers zal afhalen. Maar soms blijven ze nog jaren beschikbaar.

Dat schrijft Ars Technica. Al in 2009 klaagde deze technologiesite het lakse verwijderbeleid van Facebook aan, en sindsdien zou er nog niet veel veranderd zijn. Facebook gaf vorige week aan Ars Technica toe dat beelden niet altijd verwijderd worden van de servers. Dat komt door een bug in een oud contentopslagsysteem.

In 2008 verwijderde foto nog steeds online
Daardoor kan het gebeuren dat een verwijderde foto beschikbaar blijft voor wie de exacte URL nog kent. Zo heeft de auteur van het artikel weet van een foto die in 2008 verwijderd werd maar nog steeds beschikbaar is via de URL, net als verschillende andere ‘verwijderde’ foto’s uit 2009 en 2010.

[related_article id=”158578″]

Facebook verhuist de foto-opslag naar een nieuw systeem dat foto’s binnen zes weken verwijdert. Dat proces is volgens de woordvoerder van Facebook binnen enkele maanden rond, en daarmee zouden de spookfoto’s niet meer toegankelijk zijn. Nu beloofde Facebook in 2009 al een snelle oplossing aan Ars Technica, en is er enkele jaren later nog niets veranderd.

Fotosysteem is lek
Het is ook niet de eerste keer dat het fotosysteem van Facebook niet naar behoren werkt. In december vorig jaar waren privéfoto’s, waaronder ook die van oprichter Marc Zuckerberg, tijdelijk voor iedereen toegankelijk door een bug in de klachtentool. Facebook reageerde toen wel snel en haalde de lekke functie offline.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business