ARM-versie Windows 8 houdt desktopmodus

Microsoft laat uitschijnen dat de ARM-versie van Windows 8, bedoeld voor tablets, zowel de nieuwe Metro-interface als de klassieke desktop zal ondersteunen.

In een MSDN-blogpost gaat Steven Sinofsky, hoofd van de Windows-afdeling bij Microsoft, dieper in op stroombesparing onder Windows  8. In de marge daarvan bevestigt hij indirect de ondersteuning voor zowel de nieuwe als de oude interface op ARM-processors.

Tablets en smartphones
Windows 8, dat eind deze maand in bèta gaat, zal voor het eerst ook compatibel zijn met ARM-processors. Die verzorgen de rekenkracht in het merendeel van de tablets en smartphones, maar zijn ook een stuk energiezuiniger.

Eind vorig jaar dook er een gerucht op dat tablets daardoor een minder krachtige versie van het besturingssysteem zouden hebben, waardoor de klassieke desktopomgeving (en bijgevolg niet-aangepaste software) zou verdwijnen. Microsoft reageerde niet op het bericht, zelfs nadat hier verschillende keren om werd gevraagd. Daardoor werd het al snel voor waar aangenomen.

System-on-a-chip
Ook nu wordt dat niet expliciet ontkend. Maar in de blogpost heeft Sinofsky het over de zogenaamde system-on-a-chip-architectuur (SOC), wat neerkomt op ARM, en het feit dat deze meestal in een zeer diepe stand-bymodus wordt gezet in plaats van helemaal te worden uitgeschakeld – waardoor er beter met de beschikbare batterijkracht moet worden omgegaan.

Daarbij geeft hij voorbeelden “voor zowel desktop- als Metro-stijl-applicaties”. Waarmee hij impliceert dat de desktopomgeving ook op ARM-toestellen overeind blijft.

Het blijft echter een vage zijsprong. En Microsoft wil aan onze collega’s van ZDNet.com geen commentaar kwijt. Vermoedelijk omdat veel functies en eigenschappen van Windows 8 nog niet officieel zijn.

TechDays
Mogelijk raakt er in de nabije toekomst wel meer bekend over wat het besturingssysteem in al zijn versies kan. Eind deze maand volgt de bètaversie van Windows 8 en begin volgende week doet Microsoft al een deel uit de doeken op de TechDays in Eigenbrakel, waar ook ZDNet verslag van uitbrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business