Nieuws

Lezersreview: Nokia Lumia 800

De nieuwe Nokia even testen? Graag!

Voor mijn overschakeling naar HTC (de Desire) was ik een fervent aanhanger van alles wat uit Finland kwam. Maar ik moest toch erkennen dat een drietal jaar geleden Nokia de boot gemist had. De N9 was qua vormgeving dan wel weer een stap in de goede richting, maar de kracht die de iPhone en zijn Android-tegenhangers in de strijd gooiden, daar was hij helaas niet tegen opgewassen.

Allereerst de vormgeving: die is prachtig, strak en to-the-point. Omdat we eerder al de N9 hadden mogen aanschouwen was het eerste wow-effect al wat weg. Maar aan de mensen die ik hem de voorbije week liet zien was toch steeds te merken dat zij dat gevoel hadden. Duidelijk dus een smartphone die opvalt in de menigte.

[related_article id=”161563″]

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen, de aansluiting van de USB-poort is mooi weggewerkt achter een klepje. Maar nu een week later heb ik telkens het gevoel dat ik het een dezer dagens eens los van de telefoon ga terugvinden. Maar of dat zo zal zijn is natuurlijk nu nog afwachten.

Een tweede puntje dat zeker aandacht vereist, is natuurlijk het gebruiksgemak. Hierbij kom je in de eerste plaats op de plaatsing van de knoppen en die zitten op de juiste plaats. Zeer handig is ook de specifieke cameraknop, die blijkbaar verplicht is voor elke Windows-phone. Daarmee heb je snel je camera tot je beschikking en dat is toch vaak handig om net de actie niet te missen.

Gebruiksgemak zit natuurlijk ook in de software en het mag gezegd, Windows heeft met deze zijn beste beentje voorgezet. Zoals ze zelf prediken is de opbouw niet app- maar persoongericht. En dat vertaalt zich in een mooie interface waarin alle informatie rond je contacten is gecentreerd. De verschillende sociale media zijn dan ook gemakkelijk in te stellen en met wat manuele interventies komt alles samen tot één contact met al zijn inputkanalen gebundeld. Zeer praktisch!

De marketplace van Windows mag dan nog niet zo uitgebreid zijn als van de concurrentie, toch vind je er voor alle belangrijkste apps wel een variant terug. Wat me wel opvalt is dat de prijszetting toch iets meer is dan bij de andere. Daartegenover staat wel dat de meeste apps er veel gelikter uitzien. Zo is de Foursquare-app op deze Windowstelefoon een echte uitschieter. Of hoe een app er anno 2012 moet uitzien in mijn ogen!

Overall? Een zekere aanrader, als je vandaag de dag op zoek bent naar een nieuwe smartphone, overweeg dan zeker dit baby"tje van Nokia eens. Hij ziet er niet alleen goed uit, maar de combinatie met Windows blijkt echt te werken en levert een smartphone op die de test met de iPhones en Androids van deze wereld met gemak kan doorstaan. En geef toe, de eenheidsworst van Apple, daar loopt iedereen mee rond!

ZDNet en Nokia vroegen een aantal lezers om de Lumia 800 als eersten in België te testen en er een onafhankelijke review over te schrijven. Bovenstaande bespreking is er een van de drie die de redactie van ZDNet het beste vond.

Ga naar de Facebook-pagina van ZDNet en vind jouw favoriete lezersreview van de Lumia 800 leuk. Dat is een opsteker voor de auteur, en je maakt zo kans op een eigen Nokia Lumia 800.

Als je deze review de beste vindt, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op "vind ik leuk"!

Meer besprekingen vind je overigens op www.discoveryzone.be.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business