Nieuws

CX.com

Voordelen
Vliegensvlug van start
Uiterst gulle opslaglimiet
Ccommentaar toevoegen aan bestanden
Bestanden delen in groepen
Nadelen
Nauwelijks mobiele applicaties
Iets te weinig basisfuncties
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Als CX 10 GB gratis opslag blijft aanbieden en zijn ondersteuning en basisfunctionaliteit wat uitbreidt, wordt het een dienst om naar uit te kijken.

CX is een van de vele nieuwe online opslag- en synchronisatiediensten die Dropbox naar de kroon willen steken. Met 10 GB gratis opslag en een eenvoudige interface komt het al een heel eind.

Gratis online opslag, met toegang tot je bestanden vanaf elk apparaat met een internetverbinding, werd populair gemaakt door Dropbox, dat zijn gebruikers 2 GB cadeau doet.

Het uitstekende SugarSync bood een gulle 5 GB en CX gaat daar nog eens ruim overheen. Dit aanbod is wel tijdelijk, dus wat heeft de nieuwe dienst nog meer te bieden? Starten met CX verloopt erg vlot: het invullen van je gegevens (e-mail, wachtwoord) is de enige noodzakelijke stap.

Sociaal je opslaglimiet verhogen
Je kunt, net als bij andere diensten, je opslaglimiet verhogen door vrienden uit te nodigen, waarbij je 300 MB extra krijgt per gewonnen ziel. Het online dashboard, het startpunt voor de meeste gebruikers, is uiterst eenvoudig. Via elegante tabbladen aan de bovenkant van de pagina blader je door de menu’s, die weinig aan de verbeelding overlaten.

In het dashboard staan de laatst gesynchroniseerde bestanden, terwijl je via de andere menu’s door je verzameling grasduint, je profiel aanpast of groepen beheert. Ook prominent aanwezig in het hoofdscherm is de resterende opslagruimte. De online-omgeving is dus makkelijk te bedienen, maar CX heeft ook voor vaste en mobiele toestellen applicaties in huis, al wint het niet van de concurrentie.

Er zijn alleen toepassingen voor Windows, Mac OS X en iOS, terwijl SugarSync voor elk mogelijk platform wel een app in de aanbieding heeft. CX plant weliswaar een Android-app, maar op dit ogenblik loopt het toch flink achter. De installatie op een Windows 7-testmachine verloopt wel probleemloos.

CX zet op het bureaublad een map vergelijkbaar met die van Dropbox, die alle toegevoegde bestanden automatisch synchroniseert. Je kunt echter via de instellingen ook andere mappen op de harde schijf toevoegen. Het duurt een half uur voor de dienst begint met uploaden, maar vanaf dan gaat het uiterst snel.

Sobere desktopapplicatie
Wel vinden we de desktopapplicatie te sober; zo is er geen mogelijkheid om meldingen te verbergen. CX onderscheidt zich op twee vlakken van de concurrentie. Allereerst kun je commentaar toevoegen aan bestanden, wat van pas komt als je met meerdere mensen aan een project werkt. Die verschijnen overigens alleen in de online interface.

Heb je een profielfoto op CX geüpload, dan verschijnt die automatisch naast je opmerking. Om te kunnen samenwerken op CX heeft de dienst een Groups-functie. Je kunt via deze weg specifieke opslagruimte toekennen aan een project en anderen via e-mail uitnodigen in de nieuwe groep.

Daarnaast is het afzonderlijk mogelijk om een van je bestanden publiek te maken en die via Twitter, e-mail of Facebook naar anderen te versturen. Als CX 10 GB gratis opslag blijft aanbieden en bovendien zijn ondersteuning en basisfunctionaliteit wat uitbreidt, wordt het een dienst om naar uit te kijken. Tot die tijd houden we het bij Dropbox en SugarSync.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business