Op Facebook verlies je al jouw rechten

Wie zichzelf als particulier, bedrijf of zelfstandige promoot via Facebook, stuit op zeer strikte voorwaarden. De site bezit alles en mag je voor het minste buitengooien.

Kort samengevat verbiedt Facebook het grotendeels dat je munt slaat uit het Facebookplatform. Dat blijkt uit bijkomende documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar aanleiding van de geplande beursgang. Maar de regels zijn op sommige vlakken bijzonder griezelig.

Zo mag je je persoonlijk profiel niet gebruiken voor commercieel gewin, zoals het verkopen van je statusupdate aan adverteerders. Ook is het verboden om ‘ongeautoriseerde commerciële communicatie’ te versturen of te plaatsen.

[related_article id=”158578″]

Op zich is zo’n maatregel bedoeld om spammers tegen te gaan, maar in praktijk kan dit ernstige gevolgen hebben voor sommigen. Zo gebruiken fotografen het platform om hun werk tentoon te stellen of om in contact te komen met nieuwe klanten. Ook journalisten die hun eigen artikel op hun profiel plaatsen doen hiermee in principe aan commercieel gewin.

Geef ons je gsm-nummer
De eisen van Facebook kunnen nog strikter. Zo moet je je contactinformatie up-to-date houden. Wie zijn mobiele telefoonnummer verandert of deactiveert, moet die informatie binnen 48 uur op zijn profiel wijzigen.

Volgens de SEC-documenten is dat om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar van je nummer geen meldingen van jou ontvangt. Ook al is het opgeven van een mobiel nummer niet verplicht, wie dat wel doet, moet het actueel houden.

Als je account wordt gedeactiveerd vanwege een overtreding, mag je geen nieuw account aanmaken zonder voorafgaande toestemming.

Facebook bezit alles, en mag het doorverkopen
Wie zijn werk (artikels, foto’s) deelt op Facebook, geeft de site eigenlijk carte blanche.

“… you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (”IP License”). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.”

Dat betekent kortweg dat Facebook mag doen wat het wil met alles wat je op Facebook deelt en zelfs elke pagina waar een vind-ik-leuk-knop op staat. De site mag dus je foto’s en teksten doorverkopen zonder toestemming of vergoeding.

Applicaties
Wie toepassingen ontwikkelt voor Facebook staat er nog slechter voor. De site heeft het recht om applicaties te maken die gelijkaardige functies en diensten aanbieden net als die van jou.

Regels versus realiteit
De vraag is hoe Facebook er in praktijk mee zal omgaan. Zo doet de site weinig tegen grappen over zieke kindjes, maar treedt het nog wel streng op tegen moeders die borstvoeding geven en daardoor een halve tepel op Facebook zetten.

Wel zetten de regels Facebook volledig uit de wind, terwijl gebruikers juist al hun rechten verliezen. Het is dus zeker aan te raden om twee keer na te denken voordat je de sociaalnetwerksite alles toevertrouwt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business