Nieuws

Tribler: torrentspeurder tegen internetcensuur

Mediapiraten hebben een nieuw wapen tegen auteursrechten: Tribler. Het programma kan torrents opsporen zonder tracker, en het netwerk is naar verluidt niet neer te halen.

Het programma Tribler is een universiteitsproject van de Delft University of Technology. Tribler heeft geen website nodig om gebruikers op te sporen die hetzelfde torrentbestand delen. En sterker nog: het netwerk is niet plat te krijgen. “De enige manier om het neer te halen is het internet neerhalen”, zegt dr. Johan Pouwelse.

Volgens sommigen is dit programma de oplossing waar we ‘allemaal’ op wachten. Enkele weken geleden was er veel te doen rond de Amerikaanse wetsvoorstellen SOPA en PIPA, die auteursrechtenorganisaties de mogelijkheid zouden geven het internet te censureren. Ook nu rijzen nog veel vragen over ACTA, de zogenaamde Europese variant van die wet.

Volgens Torrentfreak worden pogingen om gebruikers af te sluiten van het internet nagenoeg onmogelijk. Tribler wordt volledig gedecentraliseerd, waardoor de macht in de handen van gebruikers komt te liggen. Je kunt bestanden hernoemen, valse downloads rapporteren of kanalen met geverifieerde downloads aanmaken.

Je kunt Tribler op de officiële website downloaden, die er nogal karig uitziet vanwege “de hoge populariteit”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business