Nieuws

Tabletversie Windows 8 sterk beperkt

De desktopversie van Windows 8 op tablets zal lang niet zo uitgebreid zijn als die op pc’s. Software van Windows 7 zal er niet op werken.

Windows-topman Steven Sinofsky geeft in een blogpost meer uitleg over Windows 8 op tablets. Omdat die op een ARM-processor draaien en meer inspelen op stroomzuinigheid, zullen hier niet dezelfde mogelijkheden zijn als op een pc.

Volgens hem zal de ARM-versie gelijktijdig met de x86-versie van Windows 8 verschijnen, al specifieerde hij niet wanneer dat zou zijn. Dit zijn de voornaamste verschillen tussen Windows 8 op ARM (WOA) versus Intel en AMD:

[related_article id=”161452″]

Geen Windows 7-software
Wie zijn huidige Windows 7-computer wil upgraden naar Windows 8 kan dat zonder problemen te krijgen met de software die je nu gebruikt. Dat komt omdat alles op het x86-platform min of meer gestandaardiseerd is.

Op ARM is dit niet het geval. Wie dus een bepaald programma aan de praat krijgt op Windows 8 op een pc, slaagt daar waarschijnlijk niet in op een tablet.

Geen virtualisatie of emulatie
WOA ondersteunt geen virtualisatie of emulatie. Dat betekent volgens Sinofsky ook dat het niet mogelijk is om via deze omweg oudere software alsnog op een Windowstablet te draaien.

Volgens Sinofsky gaat het eindeloos ondersteunen van emulatiemogelijkheden in tegen de bedoeling om een modern en betrouwbaar systeem af te leveren. Bovendien zal gevirtualiseerde of geëmuleerde software meer systeembronnen opeisen. Dat betekent minder rekenkracht en minder batterij.

Systeemgebonden
Tablets zullen zeer strikt gebonden zijn aan hun software en omgekeerd. Dit in tegenstelling tot Windows op een pc waar je zonder veel omwegen er een ander besturingssysteem op kan zetten of één Windowsversie voor bijna het hele pc-gama werkt (32 bit en 64 bit even buiten beschouwing gelaten).

Op tablets ligt dit anders. Ook hier wijst Sinofsky naar de uniekheid van ARM ten opzichte van het meer gestroomlijnde X86/64 platform.

Labeling
Er komt een duidelijke labeling om verwarring bij consumenten te voorkomen. Wie een toestel met Windows op ARM koopt zal dit duidelijk zien. De ARM-versie zal daarenboven niet als losstaande software verkocht worden. Wie een dvd met Windows 8 koopt hoeft dus niet te vrezen om per ongeluk de meer beperkte versie aan te schaffen.

Windows sluit niet af
Een WOA-pc, zoals Sinofsky een Windows op ARM-toestel noemt, krijgt niet de bekende slaapstand-modus. Ze zullen in praktijk altijd in connected standby power-modus staan. Wat zoveel betekend als een standby-modus zoals we die vandaag al kennen op gsm’s en tablets.

Desktop? Enkel Office 15
Er was enige onduidelijkheid over de desktopmodus van WOA en of deze gewoon software zal draaien, maar afgeleid uit de blogpost zal dit dan toch niet het geval zijn. Met uitzondering van Office 15 (Word, Excel, PowerPoint en OneNote), Internet Explorer 10 en de Verkenner.

Office 15, zoals de volgende versie voorlopig wordt genoemd, is volgens Microsoft geoptimaliseerd voor een aanraakinterface en een laag stroomverbruik.

Wel zelfde ervaring
Los van de vele verschillen wordt wel benadrukt dat Windows 8 op beide platformen dezelfde ervaring zal aanbieden. Zaken als inloggen, applicaties en de Windows Store zullen identiek zijn. Daarnaast zijn bovengenoemde toepassingen (Internet Explorer 10, Verkenner, Office 15…) ook gelijkaardig op tablets, pc’s en andere Windows-toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business