Nieuws

Adobe Photoshop Touch

Voordelen
Mobiel photoshoppen
Ruime cloudopslag
Lage prijs.
Nadelen
Precisie bij complexe handelingen
Reageert soms traag
Ongeschikt voor afdrukken op groot formaat
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Het is Adobe gelukt om een geslaagde vertaling van Photoshop voor een tabletplatform te maken. Maar bij complexere selecties ga je terugverlangen naar de precisie van een muis.

Photoshop Touch is één uit een reeks nieuwe tablet-apps van Adobe. De Android-apps kwamen al eind 2011 uit, terwijl de versies voor iOS binnenkort worden verwacht. Wij proberen Photoshop Touch uit op een Samsung Galaxy Tab 10.1 met Android 3.1.

Adobe heeft gelukkig niet geprobeerd om alle venstertjes en menu’s van Photoshop op het kleinere scherm van een tablet te proppen. De interface ziet er kaal uit, met het beeld centraal. Alle bedieningsfuncties staan gegroepeerd in drie werkbalken, ongeveer op de plaats waar je ze in Photoshop zou verwachten.

Een handleiding zit er niet bij; de beste manier om de app te leren kennen is door de meegeleverde voorbeeldoefeningen af te werken. Zo leer je selecties maken, filters toepassen en met lagen werken. Dat laatste werkt net even anders dan in het normale Photoshop: zo zijn er geen aanpassingslagen. Bewerkingen worden meteen op de geselecteerde laag toegepast.

Bekende functies
Photoshop Touch bevat de belangrijkste functies die we van een fotobewerkingsprogramma verwachten. Via schuifregelaars zijn de helderheid, het contrast en de kleuren aan te passen. Ook de bekende Photoshop-tools ‘Levels’ (Niveaus) en ‘Curves’ zijn van de partij. Om een curve aan te passen, plaats je met je vinger controlepunten, die je dan naar boven of beneden schuift.

Daar komt wel wat fijne motoriek bij kijken. Dat geldt ook voor de hulpmiddelen om selecties te maken. Met de Scribble-tool kleur je de delen die je wilt toevoegen aan een selectie groen, en de delen die je wilt weglaten rood. Het resultaat is aanvaardbaar als er een duidelijk afgebakende grens is, zoals bij een persoon voor een grijze achtergrond.

Bij meer complexe selecties bijt Photoshop Touch in het zand en ga je terugverlangen naar de precisie van een muis. Nog vervelender is dat Photoshop Touch regelmatig niet reageert op commando’s. Ligt het aan de app, aan de Samsungtablet of aan Android? Het is wachten op de iOS-versie voor een vergelijking.

Photoshop Touch werkt samen met Adobes Creative Cloud. Dat is een online-opslagruimte van 20 gigabyte waarin je alle bestanden kunt bewaren die je met de apps hebt bewerkt. Dat kan vanuit de apps zelf, of via een webbrowser. Via Creative Cloud kun je vlot bestanden uitwisselen tussen een tablet en een ‘echte’ computer.

Wij plaatsen een hele reeks foto’s in onze Cloud, en kunnen die vervolgens in Photoshop Touch openen. Een bewerkte foto weer uploaden naar de Creative Cloud gebeurt in het nieuwe psdx-formaat, dat je in de pc-versie van Photoshop kunt openen mits je een plug-in installeert.

Alle foto’s die je in Photoshop Touch bewerkt, worden echter verkleind tot ze niet groter zijn dan 1.600 bij 1.600 pixels – waarschijnlijk wegens de beperkte rekenkracht van tablets. Dat maakt Photoshop Touch ongeschikt voor foto’s die je later op groot formaat wilt afdrukken.

Het is Adobe gelukt om een geslaagde vertaling van Photoshop voor een tabletplatform te maken. Maar dat platform legt beperkingen op, zowel aan de nauwkeurigheid waarmee je kunt werken als aan de maximale bestandsgrootte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business