Nieuws

Tweets kunnen Saudiër het leven kosten

De Saudische blogger Hamza Kashgari twitterde vorige week over een denkbeeldig gesprek dat hij had met Mohammed. Op de verjaardag van de profeet stuurde hij drie tweets de wereld in. Met drastische gevolgen.

Kashgari twitterde dat hij "hield van de rebel" in de profeet en dat hij "sommige aspecten bemint, andere verguist". In een mum van tijd werd zijn account gebombardeerd met kwade reacties. Tienduizenden waren razend. Ze betichtten hem van heiligschennis.

De reacties op de tweets liepen uiteen van onbegrip en woede tot doodsbedreiging. "Als ik lees wat hij heeft gepost, word ik bijzonder kwaad. Ik betreur dat iemand in het land van de twee heilige moskees de profeet zo durft aan te vallen", aldus de Saudische minster van Informatie Abdul-Aziz Khoja.

[related_article id=”161563″]

De woede was het grootst op de website van de Saudische krant Abu Abdulrahman, waar Kashgari ooit voor werkte. Een lezer postte daar dat "de enige overblijvende optie is om Kashgari te doden en te kruisigen. Laat het een les zijn voor andere secularisten."

Gearresteerd en uitgeleverd
De blogger kreeg het warm onder de voeten en besloot dat vluchten de beste optie was. Hij verwijderde zijn tweets en vertrok naar Nieuw-Zeeland. Onderweg werd hij aangehouden in Maleisië en eergisteren werd hij uitgeleverd aan Saudi-Arabië.

Voor zijn vlucht, arrestatie en uitlevering zei Kashgari in een interview met The Daily Beast dat hij zich "een zondebok in een veel groter conflict" voelt. "Veel mensen in Saudi-Arabië strijden, net als ik, om hun rechten", aldus Kashgari.

Heiligschennis is een zware misdaad binnen de Saudische wetgeving. In sommige gevallen kunnen zulke rechtszaken de doodstraf tot gevolg hebben. Sulaiman al-Jomaii, een Saudisch advocaat, denkt niet dat het zo ver zal komen. Hij meent dat wanneer Kashgari openlijk berouw toont hij de doodstraf kan ontlopen. Aangezien hij zich op Twitter al verontschuldigd heeft, lijkt hij goed op weg.

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch eisen Kashgari"s onmiddellijke vrijlating. Zij vinden dat iedereen recht heeft op vrije meningsuiting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business