Nieuws

Nederlands parlement lust ACTA niet

De Nederlandse Tweede Kamer vindt het ACTA-verdrag strijdig met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. En dus komt er geen goedkeuring.

Een meerderheid in de Tweede Kamer, het Nederlandse equivalent van de Kamer van volksvertegenwoordigers, is tegen het handelsverdrag ACTA. Dat verdrag wil namaak tegengaan en heeft een heel gedeelte over het internet. De Kamer is bezorgd dat het verdrag de vrijheid van het internet zal inperken.

Er zijn volgens GroenLinks, D66, PvdA en SP redenen om te geloven dat ACTA strijdig is met het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er kan pas getekend worden als duidelijk wordt dat het verdrag die grondrechten niet schendt.

Geen bezwaar
Volgens de omroep NOS vindt minister Verhagen van Economische Zaken de zorgen onterecht. “Het is niet gericht tegen individuele burgers, maar gaat grootschalig commercieel misbruik tegen”, haalt de NOS de minister aan.

ACTA is al ondertekend door 22 Europese lidstaten, de Europese Commissie, Australië, Canada, Japan, Marokko, Singapore, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Maar er komt steeds meer weerstand tegen het verdrag. Duitsland, Tsjechië, Letland en Slowakije geven hun steun niet en gisteren trok ook Bulgarije zich terug.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business