Nieuws

Sony wil slimme stopcontacten

Een nieuwe conceptvideo van elektronicagigant Sony toont dat we elektriciteit veel efficiënter kunnen gebruiken door gebruik te maken van slimme stopcontacten.

Ervan uitgaand dat we de Apocalyps overleven in december, zou het in de toekomst mogelijk kunnen zijn je elektronicatoestellen draadloos op te laden. Het stopcontact wordt geïntegreerd met RFID en een Felica-zender met een kort bereik; een gebruiker moet een betaalkaart langs het stopcontact zwaaien en betalen voor de energie die hij daarbij verbruikt.

Wat de technologie vooral interessant maakt is dat we, als we streven naar alternatieve energiebronnen zoals wind-, zonne- en biomassa-energie, via het stopcontact zouden kunnen kiezen van welke bron we energie willen aftappen. In de beschrijving bij de video staat dat “de gebruiker energieconsumptie actief kan beheren op gebruikersbasis, maar ook op basis van het toestel.”

Sony wil energieverbruik revolutioneren (foto: CNet)
foto: CNet

Kies je energiebron
Stel je voor dat je je tv niet moet aansluiten op het elektriciteitsnet, maar dat je energie kunt aftappen van een batterij vol opgeslagen stroom van wind- en zonne-energie. Zulke stopcontacten zouden bijvoorbeeld elektrische auto’s kunnen opladen, en je zou makkelijk voor die energie kunnen betalen.

Dankzij de voorgestelde powercontrolcenter-applicatie voor tablet en smartphone kun je zien hoeveel energie beschikbaar is per energiebron in je huis. Via de app kun je zien hoeveel leven er nog in je elektrische auto zit, kun je stopcontacten aan- of uitschakelen in verschillende gebieden van je huis én kun je op afstand toestellen bedienen die aangesloten zijn op een slim stopcontact.

Volgens Taro Tadano van Sony duurt het nog zeker tien jaar eer we een commerciële variant deze slimme stopcontacten zullen zien. Sony wil het productieproces versnellen, maar betrouwbaarheid, veiligheid en patentgevechten blijken een groot obstakel.

Toch zijn Tadano en vele anderen bij Sony druk in de weer om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het technische aspect van dit idee, zodat Sony het concept kan omzetten in realiteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business