Nieuws

‘Toekomst is aan HTML5-vormgevers/programmeurs’

Het belang van HTML 5 is nog niet duidelijk, vooral omdat de standaard nog niet af is. Toch zal net die technologie de drijvende kracht zijn achter de toenemende mobiliteit van computertoepassingen.

HTML 5 is de nieuwe versie van de HTML-standaard, de opmaaktaal die dient om internetpagina’s op te stellen. Het doel van versie vijf is om internettoepassingen te maken die op dit ogenblik nog de hulp behoeven van browserextensies zoals Flash en Silverlight.

Ieder zijn accenten
Er zijn meerdere bedrijven die HTML 5 ondersteunen, waaronder Apple, Google en Microsoft. Elk willen ze hun eigen accenten leggen in de standaard. ZDNet ging eens in gesprek met een van de kampen: met Jeff Prosise, een man die halftijds als zelfstandige voor Microsoft werkt en de andere helft van zijn tijd besteedt aan training en consultancy over NET en andere Windowstechnologie. Hij gelooft vast in HTML 5.

[related_article id=”161452″]

Jeff Prosise legt uit waarom HTML 5 van belang is: “Een van de belangrijkste bestaansredenen van HTML 5 is de opkomst van mobiel. Met de nieuwste versie van HTML kun je immers toepassingen gaan ontwikkelen die op meerdere platformen werken.”

“Als je apps gaat maken, moet je tegenwoordig een verschillende versie hebben voor Android, een voor iOS en een voor Windows Phone. HTML 5 is het begin van een oplossing waarbij je één toepassing op de verschillende platformen kan draaien. Wat ook betekent dat je maar één keer voor de ontwikkeling moet betalen.”

ZDNet: HTML 5 is niet echt één standaard. Zo is er bijvoorbeeld geen consensus over welk videoformaat er gebruikt moet worden. Is dat geen hinderpaal?
Prosise: “HTML5 wordt ontwikkeld door een comité. En dat clubje kon geen overeenkomst bereiken over het videoformaat voor de HTML 5-standaard. Microsoft en Apple hebben geïnvesteerd in h.264 en willen hun investering beschermen, terwijl Mozilla een vrije codec als standaard wil.

“Google speelde dan de goeie in deze onenigheid en kocht de videotechnologie WebM vrij. Toch blijft er een probleem: Google zegt wel dat WebM vrij is, maar die claim moet nog hard gemaakt worden in de rechtbank. Al is de steun van een grote speler als Google natuurlijk wel een soort garantie.

“Ondanks dit dispuut is er toch een lichtpuntje in de discussie rond videoformaten: als je beide videotechnologieën ondersteunt, dan is je video te bekijken in alle HTML 5-browsers die er zijn.

"Er zijn ook nog andere vlakken waarop HTML 5 nog moet evolueren. Zo zijn er nog andere specificaties die nog niet tot de standaard behoren, zoals touch-input, DRM en batterijduur. Er is ook nog geen realtimestreaming voor video."

Een van de mogelijkheden om toepassingen voor Windows 8 en zijn Metro-interface te ontwikkelen is een combinatie van HTML 5 en Javascript. Een slimme keuze van Microsoft?
“De mogelijkheid om Windowstoepassingen te ontwikkelen met HTML 5 is een goede zet van Microsoft. Want plots heb je miljoenen Javascriptontwikkelaars die volwaardige Windowstoepassingen kunnen maken. Dat zijn mensen die anders nooit voor Windows zouden gaan programmeren."

“Met Metro, de nieuwe interface van Windows 8, zal het internet ook meer geïntegreerd zijn in het besturingssysteem. En dus voelt een webontwikkelaar zich meteen al op zijn plaats. De Metro-toepassingen die met HTML 5 gemaakt zijn, worden gerenderd door Chakra. Dat is de opmaak-engine die ook achter Internet Explorer 10 zit, de browser van Windows 8.

"Op dit ogenblik werken Metro-toepassingen nog niet op Windows Phone. Die gebruikt in zijn huidige versie immers nog Internet Explorer 9. Maar wie weet wat de toekomst brengt?”

Microsoft heeft ook nog de Flash-concurrent Silverlight. Hoe gaat die standhouden naast HTML 5?
“Vanuit Wintellect kan ik zeggen dat er momenteel vijf keer meer projecten in HTML 5 gebeuren dan in Silverlight. Dat is een ommekkeer tegenover de voorbije jaren, toen we meer Silverlight zagen.

“Toch is het op dit ogenblik lastiger om met HTML 5 te ontwikkelen door het ontbreken van goeie tools om te testen, debuggen en om de broncode te controleren. De tools voor Javascript zijn nog erg onvolwassen.

“Vanuit technologisch oogpunt levert Silverlight desondanks altijd een beter product op. Waarom er dan toch voor HTML 5 gekozen wordt? Je hebt geen browserplug-in nodig en niemand is eigenaar van de technologie, in tegenstelling tot bij Flash en Silverlight."

Worden de tools voor HTML5-ontwikkeling nog beter?
“Ja, er zullen meer hulpmiddelen komen om HTML 5 te ontwikkelen. Dat zien we altijd, dat de tools volgen naarmate een platform succesvoller wordt. Het is helaas niet omgekeerd. We zien dat er op dit ogenblik meer tools zijn om met XAML te ontwikkelen. Over drie jaar zullen de tools voor HTML 5-ontwikkeling veel verder staan.

“Javascript-ontwikkelaars zullen zich steeds meer ontpoppen tot echte programmeurs. Maar om mensen met HTML 5-toepassingen te laten ontwikkelen, zullen ook de harten van designers gewonnen moeten worden.

“Ik geloof dat de grenzen tussen ontwikkelaars en designers gaan vervagen. Wie applicaties wil gaan maken moet van de twee markten thuis zijn. De mensen die zowel ontwikkelaar als designer zijn, zullen heel waardevolle spelers worden op de arbeidsmarkt.

“Ik probeer mijn dochter trouwens zover te krijgen dat ze niet alleen een design-opleiding gaat volgen, maar ook leert programmeren. Die mensen zullen in de toekomst de witte raaf op de arbeidsmarkt worden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business