Nieuws

Europees Hof van Justitie gaat ACTA uitpluizen

De Europese Commissie verwijst het handelsakkoord ACTA naar de hoogste Europese rechtbank. Ze doet dat om te zien of de overeenkomst geen Europese wetten schendt.

Het is eurommissaris voor de Handel Karel De Gucht die de beslissing vandaag aankondigt. Hij zegt dat hij de bezorgdheden over vrijheden en rechten deelt met degenen die protesteren tegen het verdrag. Volgens hem gaat de doorverwijzing naar het Europees Hof van Justitie meer klaarheid scheppen in wat hij de "mist van onzekerheid" noemt.

ACTA toetsen
“Ik ben blij om te zien dat mijn medecommissarissen mijn voorstel tot doorverwijzing van ACTA naar het Europees Hof van Justitie hebben besproken en goedgekeurd”, zegt De Gucht in een  mededeling. “We willen de hoogste rechtbank van Europa vragen om te toetsen of ACTA – op welke manier dan ook – incompatibel is met de fundamentele rechten en vrijheden in de Europese Unie, zoals vrijheid van meningsuiting en informatie, gegevensbescherming en het recht op eigendom in het geval van intellectuele eigendommen.”

Volgens bronnen van ZDNet UK was het Viviane Reding, de eurocommissaris voor Justitie, die haar gewicht zette achter een gerechtelijk onderzoek naar ACTA. In een andere verklaring zegt Reding dat ze tegen elke poging is om websites te blokkeren.

“Zelfs als ACTA geen nieuwe regels oplevert vergeleken met de huidige wettelijke situatie in Europa, begrijp ik dat veel mensen bezorgd zijn over hoe ACTA uitgevoerd zal worden”, zegt ze.

Zorgen om ACTA
ACTA is een erg controversieel document. Het is opgesteld achter gesloten deuren en de bedoeling is om het afdwingen van intellectuele eigendommen over heel de wereld te harmoniseren en om namaak en grootschalige piraterij te stoppen. Critici zeggen dat de bewoordingen van het document gebruikt kunnen worden om pijlen te richten op individuele copyrightschenders en om vrije meningsuiting in te perken.

De overeenkomst heeft grote protesten ontlokt in Europa. Er zijn er komende zaterdag nog meer gepland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business