Nieuws

Hoe maak je een slimme poster?

Zou het niet leuk zijn als bezoekers van je bedrijf meteen op de ‘Vind ik leuk’- knop van je Facebook-pagina kunnen klikken? We tonen hoe je zoiets voor elkaar krijgt via een slimme poster.

QR-codes of Quick Response-codes duiken steeds vaker op in het straatbeeld. Vooral reclamemakers gebruiken ze. De bedoeling van zo’n QR-code is dat je er met je smartphone een foto van maakt. De telefoon herkent vervolgens het patroon in de QR-code en vertaalt dit naar bijvoorbeeld een URL. Zo kun je zonder een lang internetadres in te moeten tikken meteen naar de juiste website geleid worden.

QR-code aanmaken
Met de QR-code op onze poster willen we bezoekers doorsturen naar onze Facebook-pagina. Voor het aanmaken van een QR-code kun je terecht op een flink aantal websites. Onze favoriet is qrcode.kaywa.com. Die site geeft je de mogelijkheid om een URL, platte tekst, een telefoonnummer of zelfs een sms-bericht in de code te verwerken. Wij kiezen voor een URL en geven het adres van onze Facebookpagina in.

Vervolgens vinken we bij Size de optie XL aan, zodat we het grootst mogelijk formaat van QR-code krijgen. Daarna klikken we op de knop Generate. De site voorziet nu ook HTML-code om de QR-code te kunnen integreren in een webpagina. Wij zijn echter alleen geïnteresseerd in de afbeelding die we downloaden door er simpelweg op te klikken. Plaats dit beeld vervolgens op de poster via je favoriete beeldbewerker.

Opgelet: zorg ervoor dat de QR-code groot genoeg wordt afgedrukt. Niet alle smartphones hebben immers even goede camera’s. Hanteer minimaal een afmeting van drie bij drie centimeter en maak de QR-code groter als je wilt dat de code ook van een grotere afstand goed ‘ingescand’ kan worden. Hoe de QR-code wordt uitgelezen, hangt af van het besturingssysteem van je smartphone.

In de meeste gevallen heb je een speciale app nodig die QR-codes leest, maar doorgaans zijn die gratis. Heb je een toestel met Windows Phone 7.5, dan volstaat het om te drukken op de zoek-knop, en vervolgens onder aan de pagina het oogje aan te raken.

Hoe maak je een slimme poster?

Met NFC
Allemaal goed en wel zo’n QR-code, maar het vereist nog altijd behoorlijk wat handelingen. Hetzelfde kun je sneller bereiken met behulp van een NFC-chip. En het is nog cooler ook. Samengevat is het met deze technologie mogelijk om gegevens uit te wisselen, zonder dat er sprake is van een fysieke verbinding.

Concreet betekent dat dat het voldoende is om je smartphone zo dicht mogelijk in de buurt te houden van de slimme poster en bij voorkeur recht boven het gedeelte waar de speciale NFC-chip zit. De smartphone zal de chip detecteren en de inhoud ervan automatisch uitlezen.

Een voordeel van een NFC-tag ten opzichte van een QR-code is dat je de inhoud ervan kunt wissen en aanpassen. Waar een QR-code maar één boodschap kan bevatten, kan een NFC-chip onbeperkt geherprogrammeerd worden.

Op de chip kunnen standaard slechts 96 bytes aan gegevens bewaard worden. Dat past op een sticker die niet veel dikker is dan papier. Je kunt de NFC-tag dus zowat overal kwijt. Telefoons die een NFC-chip in zich hebben, zijn onder andere de Nokia 701, C7 en N9 (MeeGo) en de Samsung Galaxy Nexus (Android). Zelf gingen we aan de slag met de Nokia N9.

Vervolgens heb je nog een speciale app nodig om de NFC-tag te programmeren. Voor de N9 gebruikten we het gratis ‘NFC Tag Writer’ van Rodigro Linfati. Heb je een Symbian-toestel, dan vind je in de Ovi Store de vergelijkbare app Nokia Tag Writer. Voor Android zijn er in de Market vele gratis alternatieven beschikbaar. Let er in alle gevallen wel op dat je telefoon is uitgerust met de allernieuwste soft- en firmware.

Hoe maak je een slimme poster?
Met behulp van een app programmeren we de NFC-chip met de juiste URL.

Opmaken
Zodra de QR-code en/of de NFC-chip klaargemaakt zijn, is het nog maar een kwestie van al die elementen samen te brengen op een mooie poster. Wij hebben het geluk over een eigen lay-outafdeling en een professionele A3-kleurenlaser te beschikken.

Hoe jouw resultaat eruitziet, hangt natuurlijk vooral van jezelf af, maar met wat creativiteit en de juiste opmaaksoftware (probeer eens het gratis Scribus of PagePlus Starter Edition van Serif) moet je in staat zijn om iets aantrekkelijks in elkaar te knutselen.

Als je poster een NFC-chip bevat, mag je niet vergeten om de chip zelf achter op de poster te plakken, precies achter de aangeduide zone. Een NFC-verbinding werkt immers alleen op zeer korte afstand, en dus is het belangrijk om de exacte positie van de NFC duidelijk aan te geven.

Hoe maak je een slimme poster?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business