Nieuws

Smithsonian legt 3D-archief van museumstukken aan

Het is moeilijk kiezen, maar wij zouden waarschijnlijk voor de SR-71 Blackbird gaan. Het Amerikaanse Smithsonian-instituut wil namelijk alles in zijn collectie 3D-printbaar maken.

Het bekende Smithsonian-instituut omvat naast een onderzoekscentrum zo’n negentien musea. De onderwerpen van deze musea zijn uiteenlopend: onder meer kunst, cultuur, geschiedenis, lucht en ruimte.

Nu is de organisatie bezig met het aanleggen van een nieuw archief. Elk object uit de musea wordt ingescand en als 3D-model toegevoegd. De digitale collectie start met een standbeeld van Amerikaanse founding father Thomas Jefferson.

Groter percentage beschikbaar maken
Amper 2% van een archief dat 137 miljoen objecten bevat is beschikbaar voor het publiek. Het Smithsonian wil via het digitale archief een groter publiek bereiken. Op die manier kunnen meer mensen ook meer objecten bekijken.

Volgens Adam Metallo, een 3D-digitalisatiecoördinator in het instituut, wilde het team nieuwe technieken gebruiken in plaats van de traditionele rubberen mal. Het team besloot in zee te gaan met Studio EIS en gebruikte een Minolta-laserscanner, te koop voor amper 100.000 dollar. De samenwerking resulteerde in een erg gedetailleerd 3D-model van het standbeeld. Van het model werd vervolgens een replica gemaakt door RedEye On Demand.

Groter publiek bereiken
Het doel is duidelijk: een grote collectie van 3D-objecten en archeologiesites die de huidige collectie fysieke objecten omvat. De technologie staat aan hun kant: dankzij de scanners kunnen ze een ongekend gedetailleerd geometrisch beeld vormen van elk object of elke plek.

“Als we de kracht van 3D zouden kunnen gebruiken om meer museumstukken naar het grote publiek te brengen, zou dat fenomenaal zijn”, zegt Metallo. “Het zou zeker de investring waard zijn.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business