Nieuws

Belg betaalt 65.651 euro voor piraterij

Een 48-jarige man uit Harelbeke die een cd van de band Kaiser Chiefs vóór de release op het internet plaatste, moet een grote schadevergoeding betalen.

De man plaatste in 2008 een album van de Britse rockgroep Kaiser Chiefs op het internet. De lancering van dat album was echter pas twee weken later gepland. Tienduizenden fans downloadden het album en de platenfirma diende een klacht in tegen onbekenden.

409 films
Het onderzoek leidde naar een 48-jarige fabrieksarbeider uit Harelbeke. De politie trof op zijn computer 1.127 illegaal gedownloade bestanden aan, waaronder 409 films. Hoe de man vroegtijdig aan het album van Kaiser Chiefs kwam, is niet bekend.

Naast auteursvereniging Sabam stelden zich 32 platenmaatschappijen en producten burgerlijke partij. De platenfirma van Kaiser Chiefs eiste een schadevergoeding van 10.000 euro, de overige partijen namen genoegen met 125 euro per illegaal gedownloade film en 99,90 euro per cd.

In totaal vroegen de auteursrechthebbenden ongeveer 100.000 euro schadevergoeding. De rechter in Kortrijk veroordeelde de Belg tot het betalen van 65.651 euro aan de benadeelden en een geldboete van 5.500 euro, waarvan een deel met uitstel.

De Harelbekenaar gaat wel vrijuit voor het verspreiden van muziek- en filmbestanden met het oog op verkoop. Dat meldt De Standaard. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business