We zetten op een rijtje waar je naartoe kunt als je Google je zoekgegevens niet meer toevertrouwt na de wijziging van zijn privacybeleid.

De nieuwe privacyovereenkomst van Google, die per 1 maart ingaat, doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. Tijd om eens verder te kijken met drie alternatieve zoekmachines die wel voorzichtig omspringen met je privacy.

Googelen staat als werkwoord opgenomen in de woordenboeken, en daar is een reden voor. Het gebruik van Google en zijn vele vertakkingen heeft nu eenmaal grote voordelen: relevante zoekresultaten voor webpagina’s, afbeeldingen, video’s, adressen en veel meer.

Opkomst Androidtelefoons
De meeste mensen gebruiken minstens een van Googles diensten, helemaal sinds de verkoop van Android-toestellen is geëxplodeerd. Google zegt elke dag 800.000 nieuwe aansluitingen te verwelkomen, en het totale aantal aansluitingen is de 400 miljoen inmiddels gepasseerd.

 

Wil je een Androidfoon gebruiken, dan ben je verplicht een Google-account aan te maken. Waardoor dus niet alleen je zoekgeschiedenis bekend is, maar ook je fysieke locatie (a-gps) en contactgegevens. Dat Google-account is je ID-pas voor alle Google-diensten, net als bij Apple en Microsoft overigens.

Nieuw privacybeleid
De informatie die Google over je verzamelde voor zijn circa zestig diensten, was tot nu toe gescheiden, maar daar komt vanaf vandaag verandering in. De zoekmachine vervangt alle aparte privacyovereenkomsten voor een wereldwijd beleid, waardoor ze alle aparte informatie over je kan bundelen.

Google zegt zelf dat het zo de algehele gebruikservaring wil verbeteren. Bijvoorbeeld om je Androidfoon een waarschuwing te sturen wanneer je Google Calendar een afspraak heeft staan, maar je Androidtelefoon te ver verwijderd is van de ontmoetingslocatie om op tijd te kunnen zijn.

Google heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat het deze informatie anonimiseert en alleen gebruikt voor gerichte reclame via zijn verschillende advertentieprogramma’s. Toch zal het veel mensen op zijn zachtst gezegd een gevoel van ongemak bezorgen, nu Google een groot monsterprofiel paraat heeft van ieder van zijn geregistreerde gebruikers.

Alternatieven voorhanden
Google kent vele gezichten, maar veruit de populairste is en blijft de zoekmachine. En hoewel we deze bijna zonder nadenken gebruiken, betekent dat nog niet dat er geen alternatieven zijn.

Een goed startpunt dus om van je Google-verslaving af te komen. Er zijn talloze zoekmachines op het web te vinden, maar we concentreren ons hier vooral op de exemplaren die jouw privacy vooropstellen.

Gerelateerde artikelen

DuckDuckGo

DuckDuckGo biedt eenvoud, gebruiksgemak en goede zoekresultaten.

StartPage by IxQuick

Het Nederlandse StartPage biedt de luxe van Googles zoekresultaten, maar dan zonder surveillance.

Blekko

Met zoekmachine Blekko heb je veel meer controle over wat je te zien krijgt en hoe je zoekt, via krachtige filters en zelfregulering van spam.