Microsoft heeft een voorlopige versie van Windows 8 vrijgegeven, de Consumer Preview. Iedereen mag deze installeren om eens te testen. Wij leggen uit hoe je dat doet. Net zoals elk goed recept, beginnen we met de ingrediënten. Om de Consumer Preview te downloaden heb je een computer nodig met Windows erop. Een ander OS mag […]

Microsoft heeft een voorlopige versie van Windows 8 vrijgegeven, de Consumer Preview. Iedereen mag deze installeren om eens te testen. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Net zoals elk goed recept, beginnen we met de ingrediënten. Om de Consumer Preview te downloaden heb je een computer nodig met Windows erop. Een ander OS mag ook, maar voor deze gids gaan we uit van een Windows-pc. Daarnaast heb je een pc nodig die helemaal gewist mag worden. De voorlopige versie van Windows 8 is een proefversie en het is onverstandig om die te installeren op een pc vol gegevens die je nog nodig hebt.

Verder heb je nog een beschrijfbare dvd nodig en software om die dvd te branden. CDBurnerXP is gratis software die deze klus wel geklaard krijgt.

 

Als laatste heb je een iso-bestand nodig dat je downloadt van deze Microsoft-pagina. Terwijl je de juiste versie downloadt (32 of 64 bit), schrijf dan ook even de productsleutel over. Deze zul je moeten ingeven bij het installeren.

Download het juiste iso-bestand

Stap 2: opstart-cd maken
Heb je het juiste iso-bestand afgehaald, dan moet je dat op een cd zetten. Gebruik daarvoor de CDBurnerXP die je net hebt geïnstalleerd. Een iso-bestand is een soort archief zoals een zipbestand. Maar je moet het zelf niet uitpakken, dat doet CDBurnerXP voor jou.

Branden met CDBurnerXP

Zodra de dvd klaar is, kan je aan de slag gaan op de pc waarop je Windows 8 wilt gaan installeren.

Stap 3: installeren
In dit voorbeeld gebruiken we een Toshiba Satellite R850 met een 240 GB SSD van Intel. Je kunt zelf elke pc gebruiken met een processor van minstens 1 gigahertz, een gigabyte RAM-geheugen en 16 gigabyte harde schijf. De grafische kaart moet DirectX 9 aankunnen en het scherm moet liefst meer dan 1.366 bij 768 pixels kunnen weergeven. Een resolitie van 1.024 bij 758 pixels is het minimum.

Start de pc op vanaf de dvd. Je krijgt op je scherm een vis te zien. Dat is de betta-vis of de Siamese kempvis, een zoetwateraquariumvis van gemiddeld zes centimeter lang. Het is een woordgrapje dat verwijst naar de onaffe aard van de Windows-versie, maar verder heeft de vis geen belang.

De installatie van Windows 8 starten

In de volgende stap kies je je toetsenbord en de lokalisatie-informatie. Klik gewoon door en druk daarna op de knop ‘Install Now’. In de tussentijd toont de installatiehulp van Windows 8 je de voortgang, zodat je weet hoelang je koffiepauze zal duren.

Taal- en lokalisatiekeuze
Taal- en lokalisatiekeuze

Installatie starten
De knop om de installatie te starten

Installatievoortgang
De installatiehulp toont de vooruitgang

Nu begint Windows 8 een hele hoop vragen te stellen. De eerste is je lievelingskleur. Je kan immers de achtergrond van je computer naar wens aanpassen. Niet zo’n heel moeilijk openingsvraag, lijkt me.

Kleur kiezen

Daarna kan je een wifiverbinding configureren. Dat is handig voor updates, want deze Windows 8 is nog niet uit of er zijn al updates voor beschikbaar.

Draadloos netwerk installeren

Je kan nog meer configureren, maar dat is niet echt nodig. Klik dus maar op ‘Use express settings’.

Instellingen kiezen

Laatste stap is inloggen. Daarvoor kan je je Windows Live-account gebruiken. Dat is het account dat je gebruikt voor Hotmail. Windows 8 maakt nog je account lokaal aan en daarna kan je aan de slag vanuit het startscherm.

Inloggen met je Live-account
Inloggen doe je met je Live-account

Het startscherm van Windows 8
Het startscherm van Windows 8. Meer over dit startschem lees je hier en hier.