Nieuws

Hoe efficiënt is je datacenter?

Om je datacenter doeltreffend te organiseren, hoef je het warm water niet opnieuw uit te vinden. We laten enkele specialisten aan het woord over hun ervaring in hun eigen datacenter.

Het jongste seminarie in de reeks Business Meets IT behandelde de optimalisatie van datacenters. We overlopen wat de diverse sprekers vanuit hun dagdagelijkse praktijk ervaren en voorop stellen. Hoe optimaliseert u uw datacenter?

Ondanks de opmars van cloud computing is IT  plaatselijker dan u zou denken. Als we het over de optimalisatie van datacenters hebben, gaat het in eerste instantie om uw eigen datacenter in uw bedrijfsgebouw. Uit onderzoek van Smart Business Strategies en de technologiewebsite ZDNet.be, naar aanleiding van het seminarie,  blijkt dat 63 procent van de Belgische bedrijven zich vooral richten op hun eigen datacenter in hun bedrijf.  Slechts 13 procent valt terug op een extern datacenter. Dat doet uitschijnen dat ondanks de trend rond cloud computing, bedrijven qua computercapaciteit en –toepassingen vooral terugvallen op hun lokale infrastructuur. We geven, op basis van de input van de sprekers op het Business Meets IT-seminarie, enkele richtlijnen rond optimalisatie hiervan:

1. Zicht op uw kosten
“Dat is eigenlijk de eerste stap”, vertelt Daniel Lebeau, CIO bij GlaxoSmithKline Biologicals. “Als je geen zicht op je kosten krijgt, zijn alle andere middelen om je datacenter te optimaliseren per definitie minder interessant.” Daarom zou een bedrijf, volgens Lebeau, elk jaar zijn datacenterkosten moeten vergelijken en benchmarken. “Terwijl er zijn die dit nooit doen.” Zicht op kosten was dan ook het eerste punt dat Lebeau vermeldde in zijn persoonlijke assessment checklist die hij naar aanleiding van het seminarie opstelde.

Een duidelijk zicht op kosten levert verhelderende dingen op, vindt ook Luk Van Beneden, die IT-directeur is bij de stad Kortrijk. De stad renoveerde onlangs zijn datacenter en infrastructuur en deed in functie daarvan een  analyse van onder meer de opslagkosten. “We berekenden de langjarige kost per terabyte. En afhankelijk van het opslagmedium verschilde die kost per terabyte van een duizendtal euro tot 16.000 euro op vier jaar”, vertelt hij. “Het wijst erop dat een soort van tiering systeem, of opslag in lagen, daarom duidelijk op zijn plaats is. Niet alle data moeten op robuuste en hoogwaardige opslagsystemen staan, maar automatisch van de ene laag naar andere overgaan.”

2. Consolidatie
Consolidatie is een andere grote trend in het datacenter en die gaat breed. Er is consolidatie rond servers, storage en datacenters zelf. Wereldwijd is er bijvoorbeeld een gigantische golf in consolidatie in datacenters aan de gang. IT-gigant HP reduceerde onlangs zijn aantal wereldwijde datacenters van 85 naar 6. Daniel Lebeau van GlaxoSmithKline Biologicals raadt bijvoorbeeld ook aan om het aantal leveranciers voor servers of storage te reduceren tot één of twee.

Net als het aantal besturingssystemen. “Toen ik in het jaar 2000 bij het bedrijf begon, waren er tien besturingssystemen in voege in ijn organisatie. Mijn doel was dan ook om dat aantal jaarlijks met één te verminderen. Vandaag gebruiken we er nog twee”, vertelt hij. Vereenvoudiging is dus de boodschap. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Simplification is the ultimate sophistication zei Leonardo Da Vinci veel vroeger al, en hij had gelijk.”

3. Virtualisatie
Alle vier sprekers, en hun organisaties, die op het seminarie aan bod kwamen, gebruiken virtualisatie, een technologie die de traditionele band doorknipt tussen uw fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien. In mensentaal gaat het dan om één computer die dienst doet als meerdere virtuele machines. Hierdoor krijgen informatici meer flexibiliteit in het beheer van hun computersystemen.

“Vaak merk ik dat bedrijven de technologie van virtualisatie zijn beginnen gebruiken, met name voor hun servers. Al is de aandacht de laatste tijd wat verslapt”, stelt Lebeau. “Dat gaat dan bijvoorbeeld niet alleen om het aantal servers die zijn gevirtualiseerd, maar ook de hoeveel virtuele servers per fysieke server.”  Feit is dat er door virtualisatie minder servers nodig zijn, en dat u er flink op kan besparen qua verbruik.

“Door gebruik te maken van blade severs en viritualisatie zagen wij onze jaarlijkse energiefactuur met maar liefst 25.000 euro verminderen”, vertelt Gert Jacobs, infrastructuur manager bij HR-dienstverlener ADMB. “Deze efficiëntie-oefening weerhield ons er eigenlijk van om ons eigen datacenter te bouwen.” De cijfers spreken boekdelen. Iets meer de helft van het energieverbruik in een gemiddeld datacenter gaat naar de computersystemen zelf, terwijl 38 procent naar de koeling gaat.

4. Beschikbaarheid
Een datacenter is niet alleen optimaal als het efficiënt omgaat met energie en met andere schaarse middelen. De infrastructuur moet ook betrouwbaar zijn. Zo heeft Kortrijk bijvoorbeeld een gekoppeld datacenter met zustergemeente Zwevegem die beide als backup van mekaar fungeren. Die nood aan beschikbaarheid of ‘high availability’ was overigens ook de verzuchting bij The House of HR, dat zich specialiseert in HR en rekrutering.

“Wij waren met ons bedrijf fel gegroeid en hadden de stadia van centralisatie en virtualisatie doorlopen, maar kwamen tot de constatatie dat we op het vlak van beschikbaarheid nog ingrepen moesten doen”, vertelt Olivier Seynhaeve, IT-verantwoordelijke bij The House of HR, dat onder meer Accent Jobs als merk heeft. Het bedrijf groeide de voorbije 17 jaar erg fors en moest al die jaren evolueren qua IT. “Zo was onze opslaginfrastructuur een zogenaamd single point of failure”, klinkt het. “Voor ons was dat de aanleiding voor het uitbouwen van een nieuwe infrastructuur met specifieke aandacht voor business continuity en beschikbaarheid. Dat was ook nodig, omdat onze organisatie toch zowat 1 miljoen dagomzet draaiden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business