Nieuws

Marvel Comics maakt augmented reality

Een nieuwe applicatie voor je smartphone brengt dvd-achtige extra’s naar je stripboeken van uitgeverij Marvel.

Marvel Comics stelt op het South by Southwest-festival (SXSW) nieuwe strips voor: samen met een augmentedreality-app kun je veel meer uit je fysieke strip halen. De app, Marvel AR, is de helft van een integratiemaneuver tussen digitale en papieren strips – een moeite die het bedrijf Marvel ReEvolution noemt. De andere helft is een speciale lijn van digitale strips.

Scannen met cameralens
Wanneer je de applicatie opstart, opent die de cameralens. Wanneer je een strippaneel in beeld krijgt dat de app herkent, verschijnt er een klein icoon in de hoek van het scherm. Marvel AR downloadt de bijhorende informatie automatisch. Zo kun je bijvoorbeeld originele potloodschetsen zien, of geanimeerde 3D-modellen van je favoriete Marvel-figuren.


foto: CNet/Marvel

De motor achter Marvel Ar is die van Aurasma, een bedrijf uit San Francisco dat al enkele jaren augmentedreality-apps maakt. David Stone van Aurasma zegt dat je ongeveer acht AR-ervaringen zult vinden per strip. “We hebben een volledig systeem waar Marvel zijn AR-toepassingen meteenin kan aanpassen”, zegt Stone.

“We scannen constant naar herkenningspunten in de strip; dankzij die punten weten we wanneer de app extra informatie moet downloaden.”

Wachten op impact
Volgens Stone zijn er maar een paar herkenningspunten nodig om een diepere AR-ervaring te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld een 3D-model van Iron Man bekijken terwijl het wegvliegt en weer landt. Je kunt je telefoon of tablet-pc zelfs draaien om het model van een andere hoek te bekijken – zolang de camera maar een stukje van de originele afbeelding kan zien.

Het is afwachten op de impact van deze nieuwe toepassing. Op een tablet heb je beter beeld, maar een tabletcomputer is dan weer niet zo makkelijk vast te houden boven een stripboek. Op een telefoon gaat dat makkelijker, maar daar is het scherm dan weer kleiner. En wie wil er, ondanks de hippe toepassing, knoeien met toestellen tijdens het lezen van een stripboek?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business