Nieuws

Ontdek geknoei met een foto

Digitale camera’s slaan standaard allerlei metadata – de zogenoemde EXIF-gegevens – mee met de foto’s op. Dat zijn bijvoorbeeld het cameramodel en –type,  aperture, tijdstip van creatie, kleurruimte, resolutie, belichting, lens, enz. Zoals veel andere tools kan ook JPEGSnoop deze informatie uitlezen, maar JPEGSnoop gaat een stuk verder…

JPEGSnoop leest niet alleen de EXIF-data in, het programma onderzoekt ook allerlei andere aspecten van de foto, met name de manier waarop de jpeg-compressie is gebeurd. Afhankelijk van hoe die precies is uitgevoerd, kan het programma je vertellen of de foto is nabewerkt en met welke fotobewerkingstool dat is gebeurd. De kans is groot dat het programma je tevens weet te vertellen met welk cameramodel de foto is genomen, mocht die informatie niet in de EXIF-data te vinden zijn – of wanneer je een vermoeden hebt dat die vervalst is.

[download_file]

Herkent JPEGSnoop de compressiehandtekening niet, maar weet je zelf wel met welk programma het plaatje is bewerkt, dan kan je die informatie aan hun databank toevoegen.

JPEGSnoop kan weliswaar slechts één jpeg-foto tegelijk analyseren, maar het is wel mogelijk zo’n plaatje automatisch ook uit een pdf te laten halen of een videoframe uit een AVI-filmpje naar een jpeg te laten exporteren.

Verder kan de tool een JPEG ook op fouten onderzoeken wat –de meer gespecialiseerde – gebruikers de kans geeft een corrupt fotobestand te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business