Test: hoe snel is internet iPad 3 in België?

Onze redactie kreeg de iPad 3 nu al in handen. Mobistar belooft snelheden tot 42 Mbps, maar wat haalt het toestel in praktijk?

Vanmorgen landde hier een witte doos met daarin een van de meest begeerde toestellen van het moment. Even later kondigt Mobistar aan dat het de nieuwe iPad vanaf vrijdag te koop zal aanbieden.

4G-snelheden zijn er nog niet, maar met vernieuwde 3G-technologie kan het toestel wel in theorie tot 42 Mbps downloaden. Maar hoeveel blijft daar in praktijk van over?

[related_article id=”158256″]

Onze collega’s van FWD Magazine en PC Magazine deden de test. Ze namen een snelheidstest af van de iPad 2 en iPad 3, beiden met een simkaart van Mobistar getest.

Op de iPad 2 haalt het toestel ongeveer één megabit per seconde met een uploadsnelheid van 330 Kbps. De iPad 3 doet het met gemiddeld 2,18 Mbps een stuk beter (440 Kbps upload), maar het is maar een fractie van de topsnelheid die Mobistar belooft.

Ideale omstandigheden
Liegt en bedriegt Mobistar? Niet helemaal. De snelheid die de operator belooft is theoretisch. Dat wil zeggen dat je met een toestel als het ware onder een zendmast staat in de best mogelijke omstandigheden. Hoogstwaarschijnlijk is de topsnelheid ook nog niet in het hele land beschikbaar.

Bijkomende factor is dat onze test binnen, weliswaar aan het raam, werd afgenomen. Daar bovenop gaat het om een momentopname. Zo zal een test op dinsdagnamiddag in Turnhout een ander resultaat geven dan een op woensdagochtend in Brussel of Gent.

Maar zelfs met al die omstandigheden is 2,18 Mbps maar een fractie van wat wordt beloofd. Wie een nieuwe iPad of een ander internettoestel koopt, is bij deze gewaarschuwd dat de werkelijke snelheid vaak een pak lager ligt.

Goed nieuws overigens voor wie twijfelt om de iPad 3 te kopen. Donderdag, één dag voor de Belgische lancering, kan je op ZDNet trouwens de volledige review van de iPad 3 lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business