Lasercamera kijkt achter hoeken

Onderzoekers hebben een camera ontwikkeld die een beeld maakt van iets wat achter een hoek verstopt zit.

Het is een staaltje technologisch vernuft van het MIT Media Lab. Maar tegelijk is het doodeenvoudig als je de vergelijking met geluid en een echo maakt.

De camera in kwestie bevat lasers. De lichtimpulsen daarvan kaatsen tegen de muur, vervolgens tegen het object achter de hoek en weer tegen de muur. Sommige delen daarvan kaatsen terug tot aan de camera.

Omdat de deeltjes van de laser vanuit een andere hoek en op een verschillend tijdstip terugkaatsen, kan de camera berekenen hoe de deeltjes zijn gebotst om op basis daarvan een driedimensionaal beeld te vormen.

Lasercamera kijkt achter hoeken.

In totaal worden er zestig laserinpulsen afgevuurd, telkens vanaf een andere positie om een zo accuraat mogelijk beeld te vormen. Die berekeningen duren momenteel een aantal minuten maar volgens Nature hopen de onderzoekers dit op termijn terug te brengen naar minder dan tien seconden.

Verwacht niet dat de technologie de volgende jaren al opduikt in uw pocketcamera of spiegelreflexcamera. In eerste instantie wordt vooral gedacht aan het gebruik door politiediensten of brandweerlui in gevaarlijke situaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business