Nieuws

Download gratis de bèta van Photoshop CS6

Adobe heeft een publieke bètaversie van Photoshop CS6 vrijgegeven. Met de nieuwe versie van de bekende beeldbewerker kun je nu zelfs video bewerken.

Toch zijn de videofuncties niet nieuw: rudimentaire videobewerkingsmogelijkheden kun je nu al vinden in Photoshop CS5. Maar dat verandert, nu Adobe ‘Superstition’ vrijgeeft – de codenaam voor versie zes van de CS-beeldbewerker. Versie zeven, eigenlijk, als je CS5.5 meetelt.

Videobewerking voor de massa
CS6 brengt video van Photoshops duurdere Extendedversie naar de standaarduitgave, en het voegt bewerkingsmogelijkheden toe zoals het toepassen van Photoshop-kleurenaanpassingen op video. En in plaats van te rekenen op Apples QuickTime haalt het zijn kracht elders uit de stal: Adobe Media Encoder kan om met een hele hoop videoformaten en daar profiteert Adobes échte videobewerker, Premiere, ook van.

“De laatste jaren filmen mensen ook met hun fototoestel”, zegt Zorana Gee, Adobes productmanager voor Photoshop, tegen ons Amerikaanse collega’s van CNet. “Veel toestellen die zich oorspronkelijk richtten op het nemen van stilstaande beelden kunnen nu filmen. In goede kwaliteit zelfs.”

“Maar onderzoek toont aan dat mensen niets doen met hun video’s. Ze hebben geen tijd, willen geen nieuw programma leren, zijn misschien niet geïnteresseerd in Premiere, of ze beschouwen zichzelf gewoon niet als een [Premiere] Elements-gebruiker”, aldus Gee.

Dus dringt Adobe video subtiel op, net zoals het dat deed in Lightroom 4. Lightroom heeft echter beperkte videobewerkingscapaciteiten: gebruikers kunnen video’s bijknippen en vooraf ingestelde bewerkingen uitvoeren.

Photoshop daarentegen kan verschillende video’s samenstellen waartussen je basale overgangseffecten kunt plakken. “Je kunt alle Photoshopeffecten gebruiken”, zegt Gee. “Wil je zwart-wit? Gebruik een zwart-witte aanpassingslaag. Lenscorrectie? Gebruik de lenscorerctiemodule. Als ik een tekst wil toevoegen, kan ik gewoon een tekstlaag toevoegen.”

Nieuwe functies
De nieuwe Photoshop krijgt een hoop nieuwe functies, waarvan een aantal al op YouTube te bekijken waren. Bijvoorbeeld:

  • Geavanceerdere mogelijkheden om mensen en objecten te verplaatsen op of te verwijderen van een beeld.
  • Vervagingeffecten op een bepaald deel van de foto, zodat je scherptediepte kunt namaken of tilt-shiftfotografie kunt nabootsen.
  • Betere automatische fotocorrecties: je foto wordt vergeleken met een database van duizenden foto’s. Op deze manier wil Adobe het gewenste resultaat voorspellen.
  • Een ‘nieuwe’, standaard donkere gebruikersinterface.
  • Meer vertrouwen in de grafische chip. Adobe gebruikt een technologie die de Mercury Graphics Engine heet; die lijkt sterk op de GPU-gebaseerde Mercury Playback Engine die zijn intrede deed in Première Pro CS5.

“We sluizen onze hele GPU-pipeline door de Mercury Graphics Engine”, zegt Gee. Voor grafische klusjes gebruikt Adobe de OpenGL-standaard als de interface voor hardwareversnelling.

Voor sommige taken die op de GPU draaien gebruikt de CS5-motor Nvidia’s CUDA-technologie. Die technologiekeuze limiteerde de motor tot Nvidia-kaarten – en tot high-end-kaarten, tenzij je een beetje hackte.
Maar Photoshop CS6 gebruikt OpenCL, een gerelateerde technologie die ook met AMD en Intel werkt. Ondersteuning voor Windowsstuurprogramma’s is niet geweldig, maar Adobe gelooft dat GPU-acceleratie in het algemeen veel beter is.

“We zijn veel flexibeler en breder als het op ondersteuning van grafische kaarten aankomt”, besluit Gee. Je hebt tenminste 256 MB RAM-geheugen nodig, en sommige functies werken niet in Windows XP.
Technologieën die gebruik maken van GPU-acceleratie zijn het vervagen, puppet warp, transformaties en een opgepoetst bijsnijdgereedschap. Je kunt de bèta downloaden op Adobe Labs of via download.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business