Nieuws

Adobe verbetert HDR-mogelijkheden Photoshop CS6

De gratis bèta van Photoshop CS6 heeft geüpdatete algoritmen, opties een instellingen voor HDR-fans. Maar verbeterde standaardgereedschappen begeven zich nu op HDR-terrein.

Met High Dynamic Range-fotografie, kortweg HDR, combineer je foto’s met verschillende belichtingsniveaus tot één foto die lichte en donkere details beter weergeeft. Adobe heeft in versie CS6 van zijn beeldbewerker de HDR-gereedschappen flink verbeterd, maar ook de standaardmogelijkheden.

[related_article id=”158262″]

Van links naar rechts zie je de originele afbeelding, dezelfde afbeelding bewerkt met CS6’ nieuwe RAW-gereedschappen en rechts een HDR-afbeelding. De HDR-foto werd gemaakt door drie foto’s te combineren; dat gebeurde met Scott Kelby’s HDR-preset in Photoshop CS6.

Wat is er nieuw aan de HDR-tool?
“We hebben het algoritme verbeterd dat radiële lichteffecten of halo’s moet verminderen en we hebben een Edge Smoothness-optie toegevoegd, zodat je de randen zachter kunt maken en de textuur of het detail van een foto kunt opdrijven”, schreef Jeffrey Tranberry van Adobe"s Digital Imaging group gisteren in een forumbericht.

Bovendien zijn er twee nieuwe presets met specifieke HDR-stijlen, volgens de Photoshop CS6 ‘just do it’-lijst. De twee presets komen van Scott kelby, president van de National Association of Photoshop Professionals, en Raphael ‘RC’ Conception, auteur van het ‘The HDR book’.

Betere standaardgereedschappen
Tegelijk met de nieuwe HDR-mogelijkheden verbetert Adobe de RAW-gereedschappen in Lightroom 4. “Ik heb deze tools veel gebruikt,” schrijft Stephen Shankland van technologiewebsite CNet, “en ik denk dat er veel waarscheid schuilt in Adobe’s mening dat ze schaduwen en lighteffecten veel beter doen uitkomen – vooral wanneer je RAW-foto’s neemt om het volledige databereik van je sensor te benutten.”

Toch hebben de standaardgereedschappen hun limieten. Wanneer je schaduw lichter wil maken in een niet-RAW-beeld krijg je ruis, en overbelichte foto’s terugfluiten kan resulteren in lelijke posterization-effecten. “Maar wanneer je RAW-beelden gebruikt, halen Lightrooms nieuwe standaardgereedschappen veel meer uit een foto”, aldus Shankland.

“Als je op zoek bent naar de meer dramatische HDR-look kunnen Photoshop CS6 en Lightroom 4 je al een heel eind op weg helpen”, besluit hij. “Maar ik denk dat veel HDR-fans verder willen gaan en foto’s willen combineren met Photoshop of met andere software, zoals HDRSoft"s Photomatix and Nik Software"s HDR Efex Pro.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business