Nieuws

Harde schijf optimaal inrichten

Toolwiz Smart Defrag 2011 Free

Af en toe je schijf defragmenteren is wel aangewezen, vooral als je veel schrijf- en wisbewerkingen uitvoert. Windows bevat weliswaar een eigen defragmentatietool, maar met Toolwiz Smart Defrag kan het nog sneller, zo blijkt.

Veel instellingsmogelijkheden zijn er in elk geval niet aan Toolwiz Smart Defrag. Je kan eigenlijk alleen maar de schijven of partities aanduiden die je wil laten controleren en met een druk op de knop Analyze Now begint het programma aan de analyse.

[download_file]

Die verloopt inderdaad opvallend snel. Volgens de makers komt dat doordat de tool gebruik maakt van een ongedocumenteerd ‘parsing algoritme’ van Microsoft, waardoor die een trage omweg via het bestandssysteem kan vermijden.

Na afloop van zo’n analyse lees je dan per schijf(partitie) af hoeveel bestanden er blijkbaar niet-contigu zijn en om hoeveel megabyte het in totaal gaat. Rest er je nog alleen de knop Defrag Now in te drukken als je die fragmentatie inderdaad wil wegwerken.

Ook het eigenlijke defragmenteren verloopt snel en tijdens dit proces zie je stelselmatig het aantal gefragmenteerde bestanden (en MB) verminderen.

Dat neemt niet weg dan de huiseigen defragmentatietool van Windows op ons testsysteem nog altijd een fragmentatiegraad van 3% vaststelde op een partitie die door Toolwiz Smart Defrag ‘fragmentatievrij’ was verklaard.

Of hoe je de claim van snelheid wellicht toch met een korrel zout mag nemen…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business