Nieuws

NASA visualiseert wereldzeestromingen

NASA creëert een timelapse van de wereldoceanen en zeestromingen dankzij een hogeresolutiecomputeranimatie.

NASA lanceert een computervisualisatieproject dat ‘Perpetual Ocean’ heet. Het project is een zogenaamde timelapse van het zeeoppervlak en zijn stromingen. De organisatie gebruikte data uit een periode van twee jaar om de animatie samen te stellen.

In het filmpje hieronder (vergeet het zeker niet op volledig scherm te bekijken) zie je de aardbol draaien, terwijl witte krullen sierlijk in de blauwe massa kronkelen. Het lijkt bijna alsof Van Gogh de oceanen heeft geschilderd, van de Golf van Mexico tot de Indische Oceaan tot de Zwarte Zee.

Klimaatverandering
Wetenschappers simuleerden de oceanen en de zeestromingen dankzij een computermodel van NASA’s Jet Propulsion-laboratorium. Dat model heet Estimating the Circulation and Climate of the Ocean Phase II (ECCO2); de wetenschappers gebruikten het om data van de periode tussen juni 2005 en december 2007 te visualiseren.

NASA gebruikt ECCO2 doorgaans om de oceanen en zee-ijs te bestuderen. Zo willen ze oceaan-eddies en stromingsystemen die warmte en koolstof vervoeren beter begrijpen. Het einddoel is het bestuderen van toekomstige klimaatveranderingscenario’s en welke rol de oceanen daarin zullen spelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business