Nieuws

Microsoft: Startknop Windows 8 komt niet terug

De startknop waarmee je sinds Windows 95 een overzicht van je programma"s oproept, zal niet aanwezig zijn in Windows 8. Dat bevestigt een topman van Microsoft.

De klassieke Windows-startknop was al niet meer te vinden in de Consumer Preview van Windows 8, die Microsoft eind februari vrijgaf, en blijft ook zeker weg uit de definitieve versie. Dat vertelde Tami Reller, hoofd marketing bij Microsoft, tijdens een gesprek met zakenbank Nomura waar The Seattle Times lucht van kreeg.

Gemaakt voor touchscreens
De nieuwe Metro-interface van Windows 8 borduurt voort op de lay-out van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 en moet de Windows-gebruikerservaring op tablets en andere toestellen met een touchscreen aanzienlijk verbeteren. Voor Windows-gebruikers die een laptop of desktop gewoon zijn, betekent Windows 8 echter een grote aanpassing.

[related_article id=”161452″]

Zo kom je na het opstarten automatisch in de Metro-interface terecht. De vertrouwde destop-omgeving kun je oproepen via de Desktop-tegel of de toets met het Windows-logo op je toetsenbord. Terug de Metro-interface oproepen doe je met de fysieke Windows-toets of door je muiswijzer op de plaats waar vroeger de startknop zat te laten rusten. Er verschijnt dan een pop-up die je terug naar de Metro-interface voert.

Een derde mogelijkheid om van de desktop-omgeving naar Metro te springen is door gebruik te maken van het Charms-menu. Dat verschijnt automatisch als je je muiswijzer naar de rechterzijde van je scherm beweegt. Het middelste icoontje brengt je weer terug naar de Metro-omgeving.

Handleiding
Voor wie dit allemaal wat veel is: Microsoft zal volgens Reller in de definitieve versie van Windows 8 een handleiding opnemen die je wegwijs maakt in de nieuwe interface. De softwaregigant deed dat trouwens al eerder. In Windows 3.1 vond je een tutorial die je toonde hoe je een muis gebruikt. En als het afscheid van je trouwe startknop te zwaar valt kun je altijd een tooltje downloaden die de knop, of iets wat er op lijkt, terugbrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business