Nieuws

Doe-het-zelf P2P PirateBox duikt op in Frankrijk

Een docent aan de Universiteit van Rijsel haalt de PirateBox naar Frankrijk om anoniem in lokale cafés en op de campus bestanden te delen.

De PirateBox, een Linux-distro die een goedkope router in een geanonimiseerde P2P-server verandert, is van oorsprong een Amerikaanse uitvinding, maar vindt nu ook zijn weg naar Europa.

Jean Debaecker, een docent en onderzoeker in de communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Rijsel, bracht het concept van NYU-hoogleraar David Darts over naar Frankrijk. Dankzij de TP-Link TL-MR20 wist hij  de prijs voor de bouw van een enkele PirateBox terug te brengen naar ongeveer veertig euro.

P.Box is de eerste Rijselse PirateBox die rechtenvrije gegevens verspreidt. Zijn doel is de publieke ruimte opnieuw op te eisen en kennis vrij te laten circuleren”, valt te lezen op het online hoofdkwartier van Debaecker. Hij biedt hier ook enkele naar het Frans vertaalde handleidingen aan van het oorspronkelijke PirateBox-project.

Tot voor kort konden alleen mensen die binnen het draadloze bereik van de Wifi-router waren bestanden delen, maar de PirateBox heeft nu volgens Numerama ook ondersteuning voor het zogenoemde B.A.T.M.A.N-protocol. Dit is een routing-protocol geoptimaliseerd voor mobiele ad-hoc netwerken, die PirateBoxen in staat stelt om contact met elkaar te leggen en als knooppunten in een netwerk te fungeren. Als een van de nodes op een hoog punt is geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld een kerktoren, kan zo in theorie een groter gebied worden bestreken.


Hoewel het aantal actieve PirateBoxen op dit moment klein is, kan  de anonieme P2P-router een doorslaand succes worden in Frankrijk. Het land heeft een van de strengste anti-piraterijwetgevingen in Europa, waarbij surfers na drie waarschuwingen voor copyrightinbreuk van het internet kunnen worden afgesloten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business