De beste OCR-software

Wie zijn documenten digitaal wil archiveren, doet beter een beroep op geschikte software. Dat voorkomt veel tijdverlies.

ABBYY Finereader 11 Professional
FineReader 11 van ABBYY is een duidelijk programma, waar je niet verloren raakt in de menu’s of vele opties. Je komt terecht in een taakvenster, waar je kunt kiezen of je documenten wilt scannen of converteren van het ene formaat naar het andere. ABBYY brengt het originele document uitvergroot in beeld, waarna het mogelijk is om een doodgewone kopie te laten maken of er een bewerkbare tekst van te maken.

Je bepaalt ook meteen het gewenste formaat. ABBYY voegt als bonus een bijzonder nuttige screenshotreader toe, zodat je moeilijk te kopiëren tekst van webpagina’s kunt importeren en in je favoriete tekstformaat kunt  omzetten.

FineReader 11 is aanzienlijk langzamer dan zijn concurrenten en eist bovendien een flinke hoeveelheid RAM-geheugen op: 1 GB en een extra 512 MB per extra processorkern. Bij het verwerken van een groot PDF-document vertraagt FineReader 11 je computer voor langere tijd, dus zorg ervoor dat je een krachtige machine in huis hebt als je intensief met deze software gaat werken.

129 euro (maart 2012)
www.abbyyeu.com

Nuance omniPage 18
Wie OmniPage voor de eerste keer gebruikt, raakt al snel de weg kwijt in al die menu’s. Nuance heeft ervoor gekozen om de workflow onder te brengen in vier neerklapvensters. Eerst moet je kiezen of de bron een scanner of een digitale foto is, dan geef je aan of er tabellen in je document zitten en in welk bestandsformaat je het document wilt opslaan. Alleen is het niet zo makkelijk om op je stappen terug te keren.

In de menu’s vinden we een documentviewer waarin alle geïmporteerde documenten verschijnen en een tekstverwerker voor het corrigeren van herkende pagina’s. De viewer is uitgerust met een groot aantal menusymbolen, waarvan de betekenis ons vaak ontgaat.

Ten slotte is er onderin nog een menubalk, waar enorm veel informatie verschijnt over het conversieproces. OmniPage 18 kan zware documenten vlot verwerken, zonder dat je daarvoor een supersnelle computer nodig hebt. De grootste troef is zonder twijfel zijn prijs. 99 euro voor OCR-software is, vergeleken met de andere pakketten, tamelijk goedkoop.

99 euro (maart 2012)
www.nuance.com

Adobe acrobat X Standard
Adobe kiest voor eenvoud troef in Acrobat X: de duidelijke interface toont alleen de basisfuncties, terwijl de geavanceerde tools aan de rechterkant worden gegroepeerd. Klik je in dit paneel op een optie, dan verschijnen er meer details zoals ‘Bewerken’ of ‘Verkleinen’.

Eigenlijk wil Acrobat X zoveel mogelijk taken automatiseren, zonder dat je te veel in de menu’s moet gaan zoeken. Door de eenvoudige interface kan het soms even zoeken zijn naar een minder bekende functie. Daarom hadden we graag een zoekvenster gezien.

De hoofdfunctie van Acrobat X blijft echter nog altijd het bewerken en converteren van PDF-bestanden, en daarin blijft het heer en meester. Soms kan het resultaat een fout lettertype bevatten, maar Adobe scoort voor de rest bijzonder goed. Het grote nadeel blijft ongetwijfeld zijn prijskaartje. Acrobat X is bijna 300 euro duurder dan de rest, al krijg je daarvoor ook een hele hoop krachtige functies voor in de plaats.

522 euro (maart 2012)
www.adobe.com

iris readiris Pro 12
Readiris converteert gescande beelden in standaard bestandsformaten met de minste moeite, maar het is meteen ook het pakket met de minste opties. Iris levert een compact programma waarmee je in sneltreinvaart documenten kunt digitaliseren. Bijzonder handig als je grote volumes wilt verwerken, maar van zodra je de inhoud van je documenten wilt bewerken, hinkt deze software achterop.

Simpele OCR-scans geven een degelijk resultaat, maar als er tabellen en grafische elementen in voorkomen, gaat Readiris regelmatig de mist in. Dat neemt niet weg dat de menu’s en de verschillende taakbalken met duidelijke pictogrammen werken en je toelaten om de meeste handelingen uit te voeren met één druk op de knop.

Bovendien belast Iris je computer bijna niet. Van alle geteste pakketten liggen de systeemvereisten veruit het laagst. Dat wil niet zeggen dat wie snel wil scannen, dat niet het best doet met een snelle machine.

129 euro (maart 2012)
www.irislink.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business