Hoe zit het met privacy op Instagram?

De overname van Instagram door Facebook doet sommige gebruikers steigeren. Maar wat betekent dit precies voor de privacy van de fotodienst?

Mark Zuckerberg heeft al laten weten dat hij Instagram niet simpelweg wil integreren. Al haalt dat de bezorgdheid niet weg. Op Twitter vrezen mensen dat de dienst voortaan advertenties krijgt en dat hun privacy zal worden misbruikt.

“Een deel van die bezorgdheid draait om Facebook”, zegt Chris Conley, advocaat bij de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU tegen CNet. “Hun geschiedenis met privacy en het respecteren van gebruikerskeuzes is wisselend.”

[related_article id=”158578″]

De privacy-instellingen van de foto’s zelf zijn niet het grote probleem. Foto’s van Instagram zijn standaard openbaar. Je kan dit wel wijzigen waardoor toekomstige volgers van je account goedkeuring nodig hebben. Al wordt dat in praktijk weinig gedaan.

“Het grotere plaatje is dat Facebook Instagramdata toevoegt aan zijn eigen diensten”, zegt Ryan Calo, privacyonderzoeker bij de universiteit van Stanford (VS). “Instagramgebruikers dachten dat ze zich inschreven bij een eenvoudige dienst die weinig of geen betekenis had voor adverteerders of de overheid. Nu wordt die data gecombineerd met het volledige sociale verhaal.”

Beleid
Momenteel heeft Instagram in zijn voorwaarden staan dat het geen persoonlijk identificeerbare informatie vrijgeeft aan anderen. Maar dat beleid zegt niets over wat er gebeurt bij een overname.

In principe blijven de huidige voorwaarden momenteel van kracht, zelfs nu Facebook de fotodienst heeft overgenomen. Al kan het wel zijn dat er op termijn nieuwe voorwaarden zullen gelden voor nieuwe foto’s.

In elk geval moeten Instagram en Facebook je verwittigen als hun gebruiksvoorwaarden veranderen. Al zijn er gebruikers die niet zo lang willen wachten. Volgens Mashable is er sinds de overname door Facebook een stormloop op diensten die je foto’s (en bijhorende commentaren) van Instagram kunnen halen.

Wie ook liever vertrekt bij Instagram, of gewoon de foto’s op de site wil downloaden naar een pc, kan alvast terecht bij diensten als Instaport of Copygram.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business