Nieuws

Download Wikipedia via Bittorrent

Als je om wat voor reden dan ook een offline versie van Wikipedia bij de hand wilt hebben, gebruik dan Bittorrent en het handige Kiwix om altijd bij kennis te kunnen.

De komst van Wikipedia heeft voor een aardverschuiving gezorgd in de wereld van encyclopedieën. Microsoft Encarta hield er al even geleden mee op en Encyclopedia Britannica zei onlangs zijn papieren editie vaarwel. Maar de gratis vrijwilligersencylopedie is en blijft een online medium, wat soms rampzalig kan zijn als je iets wilt opzoeken en het internet er uit ligt.

[download_file]

Het is daarom fijn om te weten dat Wikimedia Foundation, de stichting achter Wikipedia, de gehele encyclopedia ter download beschikbaar stelt als Bittorrentbestand. Je kunt die dan met je favoriete torrentbeheerder, zoals bijvoorbeeld µTorrent, naar het bureaublad halen, zodat je er voortaan altijd bij kunt.

Er zijn wat kanttekeningen: dit is een bestand van meer dan 9,5 GB en dan zijn zelfs de plaatjes niet bij het bestand gestoken. Dit is de Engelstalige versie van Wikipedia; als je daar geen behoefte aan hebt, kun je deze download beter laten voor wat het is.


Voor het raadplegen van het archief waarin deze offline Wikipedia verpakt zit, heb je bovendien het opensourceprogramma Kiwix nodig, dat je op deze site kunt downloaden. Het is echter Nederlandstalig en bovendien bijzonder vriendelijk in gebruik.

Als je dus wat tijd over hebt en het zekere voor het onzekere wilt nemen, is dit een uitstekende investering in schijfruimte. Nog even voor de duidelijkheid: Wikipedia doet dit al jaren, maar zet wel om de zoveel tijd een vernieuwde versie klaar, zodat het goed is om van tijd tot tijd terug te gaan naar de downloadpagina. Als je op de link bij dit artikel klikt, zal je direct het torrentbestand beginnen te downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business