Nieuws

Hoe verwijder je jezelf van het internet?

Steeds meer bedrijven gebruiken of misbruiken jouw onlinedata. Hoe neem je je waardigheid in handen en krijg je je data terug?

De bedrijven die je onlineleven vergemakkelijken weten dat data gelijk staat aan geld, en ze worden steeds stoutmoediger als het op het gebruik van die data aankomt. Als ze hun zin krijgen is niet elke stap op het web onuitwisbaar, maar kunnen ze die stappen ook volgen tot ze bij jou uitkomen. Gelukkig kun je enkele acties ondernemen om je onlinegeschiedenis weer in handen te nemen.

Het onlineprivacysoftwarebedrijf Abine, dat Do Not Track Plus maakt, biedt ook een dienst aan die DeleteMe heet. Die dienst verwijdert je data van verschillende websites een weerhoudt die websites ervan terug te komen. In enkele eenvoudige stappen leggen de makers zelfs uit dat je zelf kunt doen wat DeleteMe doet.

Stap 1: Bereid je voor – je zult beleefd moeten zijn (en blijven).
De instructies vragen veel van je geduld en volharding. Het is geen slecht idee een levenloos voorwerp te nemen waar je je frustraties op kunt uitwerken, want je moet vertrouwen op de wil van anderen eer je data veranderd of verwijderd worden. Je zult niet altijd van de eerste keer je zin krijgen.

Stap 2: Volg agressief terug.
DeleteMe vraagt 99 dollar om je data te verwijderen uit de datapakhuizen. Je kunt Abines dienstenlijst volgen en alles zelf doen; dat betekent: veel e-mails schrijven, faxen sturen, en bellen. Eindeloos bellen.

Wat niet blijkt uit Abines lijst is dat de meeste van deze data-aggregators je na een paar maanden gewoon weer toevoegen, dus een jaarlijks of tweejaarlijks onderzoek naar je data is aangewezen. Wees hardnekking, wees beleefd, en als dit belangrijk voor je is: hou vol tot je krijgt wat je wil.

Stap 3: Verwijder aan de bron.
Als Google, Bing en andere zoekmachines een verandering van informatie moeten opmerken, moet je die informatie aan de bron aanpassen. Die bron kan Facebook zijn, een lokaal blog of een gamingforum.

Als je informatie in zoekmachines terechtkomt heeft dat weinig te maken met de zoekmachine, maar alles met de bronwebsite. Wanneer je die website(s) aanpast zul je de aanpassingen ook in zoekmachines zien verschijnen.

Iets (laten) verwijderen van een website is geen wetenschappelijk proces, al moet je wel methodisch te werk gaan. Vraag het beleefd, en zoals je hierboven kunt lezen zul je dat waarschijnlijk meer dan één keer moeten vragen via verschillende communicatiekanalen.

Wat goede wil en een compromis kunnen je eventueel ook goede resultaten opleveren. Als je vraag voor het verwijderen van je data geweigerd wordt, kun je proberen te vragen of ze je identiteit willen anonimiseren. En als het proces blijft aanslepen, probeer dan iemand anders te contacteren.

Stap 4: Zit Google achter de veren.
Als je succesvol een website veranderde maar Google toont nog de oude informatie, kun je Googles URL Removal Tool gebruiken om het proces te versnellen. Let er wel op dat je daarvoor een Googleaccount nodig hebt, en dat als je Google kunt laten veranderen, je het hele proces nog moet herhalen voor Bing en/of andere zoekmachines.

Stap 5: Geef het slechte een likje goede verf.
Als je er dan toch niet in slaagt de informatie te verwijderen die je op een negatieve manier beïnvloedt, kun je andere, betere informatie toevoegen die de negatieve informatie tenietdoet. De Positieve Jij zal de Negatieve Jij gewoon overschaduwen.

Je kunt ook sociale websites gebruiken om slecht nieuws te verbergen. Van About.Me over Flickr tot Twitter: sociale netwerken scoren hoog in zoekmachines. Door profielen onder je eigen naam te maken en te onderhouden kun je de informatie over jezelf controleren en begraaf je foutieve informatie op pagina twee of drie van de zoekresultaten.

Stap 6: Neem een advocaat onder de arm.
Als je laster ontdekt, zoek dan een advocaat die je kan adviseren. Verzamel je bewijs, wees beleefd en vastberaden en zoek iemand die je door het legale doolhof kan leiden.

Er is geen standaardmethode of gegarandeerd succesvolle werkwijze waarmee je je online-identiteit kunt veranderen of verwijderen, of het nu gaat om puur persoonlijke informatie of je onlinereputatie.
Je bent echter niet alleen, en deze zes stappen helpen je een heel eind op weg om je identiteit weer van jou te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business