Google lanceert opslagdienst Drive

Voortaan kan je bestanden bewaren op de virtuele harde schrijf van Google. Het bedrijf stelt zijn opslagdienst Drive officieel voor.

Google geeft elke gebruiker vijf gigabyte gratis opslag om bestanden te bewaren. Je kan bestanden delen maar ook commentaar aan elk bestand toevoegen. De zoekfunctie heeft zelfs OCR-technologie. Daarmee worden de woorden op ingescande documenten ook doorzoekbaar.

Wie met vijf gigabyte niet genoeg heeft kan ook 25 gigabyte krijgen voor 2,49 dollar per maand, 100 GB voor 4,99 dollar per maand of één terabyte voor 49,99 euro per maand.

[related_article id=”158901″]

De dienst is beschikbaar op drive.google.com maar wordt geleidelijk aan uitgerold. Wel kan je je er alvast aanmelden voor wanneer de opslagplaats beschikbaar is.

Google lanceert opslagdienst Drive

Gmail
Over Drive wordt al jaren gespeculeerd. Kort nadat het bedrijf in 2004 begon met Gmail zijn er speculaties dat het die enorme opslagcapaciteit ook beschikbaar zou stellen voor het bewaren van bestanden.

De geruchten bleven aanhouden maar de laatste weken doken er wel zeer hardnekkige berichten op. Zeker toen een Google-werknemer in een filmpje per ongeluk op zijn smartphone de functie ‘delen met Drive’ liet zien.

Gelijk met de voorstelling van Drive wordt de e-maildienst overigens opnieuw uitgebreid. Voortaan krijg je als gebruiker geen zeven maar tien gigabyte om je e-mails te bewaren. Al krijgen we op het moment van schrijven maar 9.077 megabyte daarvan te zien.

Integratie
Het succes van online opslag staat of valt met het gebruiksgemak. Daarom kan je Drive net zoals Dropbox en Skydrive installeren op je Mac of pc, maar ook op iOS of Android. Van een app voor Windows Phone of Blackberry lijkt voorlopig geen sprake.

Wel belooft de dienst naadloze integratie met Google Plus en Gmail. Zo kan je bestanden direct e-mailen of delen op het sociale netwerk.

Ontwikkelaars
Op zijn developer blog laat Google weten dat er ook een softwareontwikkelaarskit (SDK) beschikbaar is. Hiermee kunnen ontwikkelaars de online harde schijf integreren in hun applicaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business