CISPA, de nieuwe cyberbeveiligingswet die internetrechten opzij schuift, botst op zware tegenstand. De Amerikaanse president Obama dreigt met een veto. Het voorstel krijgt de steun van verschillende internetbedrijven waaronder Facebook, Microsoft en Google. Maar privacyorganisaties zijn sterk gekant tegen het voorstel. Officieel is CISPA een voorstel om cybercriminaliteit beter aan te pakken. Maar de tekst […]


CISPA, de nieuwe cyberbeveiligingswet die internetrechten opzij schuift, botst op zware tegenstand. De Amerikaanse president Obama dreigt met een veto.

Het voorstel krijgt de steun van verschillende internetbedrijven waaronder Facebook, Microsoft en Google. Maar privacyorganisaties zijn sterk gekant tegen het voorstel.

Officieel is CISPA een voorstel om cybercriminaliteit beter aan te pakken. Maar de tekst is zo vaag en ruim interpreteerbaar dat ze makkelijk misbruikt kan worden. Zo stelt het voorstel dat privacywetgevingen mogen worden omzeild bij dreigingen of vermoeden van cybercriminaliteit. Ook piraterij valt onder die noemer.


[related_article id=”158578″]

De wet wordt vrijdag gestemd in het Amerikaanse huis van volksvertegenwoordigers. Het Witte Huis had zich eerder al uitgesproken tegen dergelijke voorstellen maar heeft volgens de Washington Post zich nu expliciet uitgesproken tegen CISPA.

In een verklaring zegt het Witte Huis dat de wet de kerninfrastructuren van het land niet met zekerheid kan beschermen, terwijl ze wel actie onderneemt tegen belangrijke privacymaatregelen.

Delen van nuttige informatie
Wel schrijft de krant dat de indieners van de wet deze week extra amendementen toevoegen om meer privacy te bieden. Vandaag wordt er over de wet gedebatteerd. Vrijdag volgt er een stemming.

Volgens voorstanders gaat de wet er om dat de overheid gevoelige informatie mag delen met bedrijven en dat bedrijven vrijwillig gegevens mogen delen met de overheid. Dat moet beide partijen helpen in hun verdediging tegen cyberaanvallen.